A magyar grappling nemzetközi képviselete

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

Berkes Lászlót kérdezzük a magyar grappling nemzetközi képviseletéről.

– Év végén szoktunk beszélni az eltelt évről, de most van egy fontos aktualitás, a magyar grappling nemzetközi képviselete, melyről beszélnünk kell. Közeleg a Világbajnokság, nagy a bizonytalanság, kevés az információ.

– Szívesen elmondom, hogy tudomásom szerint mi most a helyzet, és mit gondolok róla.

– Hogyan fogalmaznád meg, mi a lényege a mostani képviselettel kapcsolatos problémának?

– Az, hogy a Magyar Grappling Szövetség nem kapta meg grappling szakágban a társult tagsági státust az UWW-nél. Ennek oka pedig az, hogy a Magyar MMA Szövetséget már bejegyezték erre a pozícióra. (UWW = United World Wrestling, azaz Nemzetközi Birkózó Szövetség. A Magyar MMA Szövetség teljes neve Magyar MMA Országos Sportági Szövetség).

– Miért baj az, hogy nincs meg a társult tagságotok?

– A társult tagsággal rendelkező szervezettől fogadja az UWW a nevezéseket az Európa Bajnokságra és a Világbajnokságra. Például most nem tudunk nevezni a Világbajnokságra.

– Azaz, akinek joga van a válogatottat felállítani és kivinni, attól nem fogadják el a nevezést, akinek pedig nincs joga ilyet csinálni, attól pedig elfogadnák.

– Pontosan. Teljesen szembe megy a döntésük a magyar joggal. Egyedül a Magyar Grappling Szövetség lehet az UWW társult tagja grappling szakágban Magyarországról. Erre a célra alapítottuk a szövetséget.

– Ennek mi lehet az oka? Nem ismerik a magyar törvényeket? Mit mond a magyar Sporttörvény a nemzetközi képviseletről?

– A Sporttörvény azt mondja, hogy ha Magyarországon egy sportágban van szakszövetség, akkor csak és kizárólag ő írhat ki válogatót, állíthat össze válogatottat, nevezheti a Világversenyre és viheti ki őket. Teljesen egyértelmű. A szakszövetség egy jogi kategória, nagyon nehéz neki megfelelni, viszont kizárólagos joga irányítani a sportág életét hazánkban. Mi tavaly feleltünk meg a kritériumoknak és a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar Grappling Szövetséget, mint szakszövetséget grappling sportágban. Bizonyítanunk kellett, hogy minimum tíz tagegyesületünk van, legalább három éve legalább száz versenyzővel bajnokságot működtettünk és a grappling SportAccord tagsággal bíró önálló sportág, valamint nincs más szövetség, mely megfelelt volna ennek a szerepnek. A Magyar Grappling Szövetség az egyetlen hazai szervezet, melynek joga van grappling válogatót rendezni, válogatottat felállítani és kivinni világversenyre.

– És ezt az UWW-nél nem tudják?

– Most már biztos tudják, hiszen megírtuk nekik. Lehetséges, hogy az év elején, amikor nagyon gyorsan döntöttek a társult tagságról, akkor még nem tudtak róla. Most már egyértelműen tudnak róla, de eddig még nem korrigálták a döntésüket.

A magyar csapat tagjai a 2017 évi Világbajnokságon Bakuban

A magyar csapat tagjai a 2017 évi Világbajnokságon Bakuban

– A grapplingnek nincs önálló világszervezete? Miért az UWW alá van besorolva?

– Az UWW a három birkózás szakág (szabadfogás, kötöttfogás és női birkózás) mellett kezel néhány társult szakágat is. Ezek közül a legnagyobb létszámban űzött a grappling, de ide tartozik a pankration (ez az UWW-féle MMA), az övbirkózás, a nemzeti birkózások is. A mi szempontunkból a grappling és a pankration a lényeges. A grappling tehát az UWW egyik társult szakága. Az UWW a NOB által elismert szövetség és az alá besorolt grappling így rendelkezik SportAccord tagsággal. Az UWW-n belül egy ötfős bizottság, a World Grappling Committee irányítja a grappling szakágat. Ez tehát egy teljesen más felállás, mint pl. a ju-jitsu esetében, melynek önálló világszervezete van (JJIF Ju-Jitsu International Federation) legalább 40 ország taggal és ez biztosítja a SportAccord – GAISF tagságot. Ez az oka annak, hogy míg a ju-jitsu ott van World Games sportágai között, a grappling sajnos nincs.

– Hogy került a grappling az UWW társult szakágai közé?

– Erről beszéltünk a korábbi években. A grappling két versenyszáma a Gi grappling és a NoGi grappling. A gi a ju-jitsu edzőruhát jelenti, a Gi grappling ebben zajlik, külsőre olyan, mint a ju-jitsu, a NoGi pedig passzos ruházatban, külsőre olyan, mint a birkózás. A Gi grappling egyértelműen a ju-jitsuból alakult ki, a NoGi Grappling pedig a birkózásból és a ju-jitsuból. Tehát két másik sportág az őse a grapplingnek, a ju-jitsu és a birkózás. Történelmileg úgy alakult, hogy az UWW (korábbi nevén FILA Federation Internationale des Luttes Associees) rendezett először nagy nemzetközi tornákat és ők soroltatták be a grapplinget SportAccord alá.

– Korábban azt is említetted, hogy a Magyar Birkózó Szövetségnél volt a képviseleti jog.

– Igen, az MBSZ kezelte a társult szakágakat is, alá voltak besorolva ezek is a három birkózó szakág mellett. Az MBSZ az UWW rendes tagja, így korábban Magyarországról nem volt társult tag. A korábbi felállás az volt, hogy mindkét társult szakág az MBSZ alá sorolt Magyar Grappling, Pankráció és MMA szakági Szövetség (MGPMSZ) alá tartozott. Ez tehát az MBSZ önálló jogi személyiség nélküli szervezete volt. Ez vitte a FILA grapplinget Magyarországon. Mellettük volt az általunk vitt Global Grappling. A FILA grappling olyan szinten leépült 2015 őszére, hogy megegyeztünk, hogy mi leszünk a továbbiakban a hivatalos grappling. Erről részletesen beszéltünk a korábbi interjúkban. Egységes lett a magyar grappling, 2016-tól mi rendezzük meg a Grappling Magyar Bajnokságot és a Diákolimpiát, 2016-ban és 2017-ben mi állítottuk ki a válogatottat és vittük ki az Európa Bajnokságra, valamint a Világbajnokságra. Odáig fejlődtünk, hogy a 2017-es Világbajnokságra Baku-ba 53 fős delegáció utazott ki, melyből 34 fő volt a versenyző és 8 arany, 7 ezüst és 17 bronzérmet szereztünk. Ez idő alatt az MBSZ-nél volt végig a társult szakágak képviseleti joga és az MGPMSZ korábbi vezetője volt megjelölve az UWW-nél, mint a grappling és a pankration képviselője. 2016 végén az MBSZ úgy döntött, hogy megszünteti az MGPMSZ-t és ezt közölte is velünk. Sok volt a probléma vele, az MBSZ nem akarta tovább életben tartani.

A magyar csapat tagjai a 2017 évi Európa Bajnokságon Újvidéken

A magyar csapat tagjai a 2017 évi Európa Bajnokságon Újvidéken

– Ez azt jelenti, hogy a Magyar Birkózó Szövetség meg akart válni a társult szakágaktól?

– Pontosan. Nem akart tovább ezzel foglalkozni. 2017-re még az MBSZ lett a társult szakágak képviselője, de tudtuk, hogy 2018-ra ez meg fog változni. A grappling szakág továbbvitelére az MBSZ együttműködésével és a támogatásával létrejött 2017. április 29.-én a Magyar Grappling Szövetség. A bejegyzéshez szükség volt a MBSZ támogató levelére, valamint a Sport Államtitkárság igazolására, hogy megfelelünk a legszigorúbb feltételeknek is. Az MMA szakág továbbvitelére pedig 2017. március 25.-én létrejött a Magyar MMA Szövetség. A pankration továbbvitelére semmi nem jött létre. A szakágak korábbi képviselője, az MGPMSZ korábbi vezetője nem lett tagja a megalakuláskor sem a Magyar Grappling Szövetségnek, sem a Magyar MMA Szövetségnek. A Magyar Grappling Szövetség elfogadott és bejegyzett Alapszabálya szerint szakszövetség a grappling sportágban és a sportág nemzetközi szervezetében, az UWW-ben képviseli hazánkat. A Magyar MMA Szövetség elfogadott és bejegyzett Alapszabálya szerint sportági szövetség MMA sportágban és a sportág nemzetközi szervezetében, az IMMAF-ban (International MMA Federation) képviseli hazánkat. A Magyar Grappling Szövetség Alapszabálya tele van grappling és UWW szavakkal, a Magyar MMA Szövetség Alapszabályában pedig egyszer sem szerepel sem a grappling szó, sem az UWW szó!

– A Magyar MMA Szövetség tehát nem akart a grapplinggel foglalkozni?

– Nem, a megalakulásakor nem, de nem is teheti. Nincs is benne az Alapszabályában. Nem is akart az UWW társult tagja lenni. Így is indultunk neki a szövetségek megalapításának. Eleinte minden az egymással együttműködés, a koordináció jegyében zajlott. Mi mentünk grappling és az UWW irányába, ők mentek az MMA és az IMMAF irányába. A Magyar Birkózó Szövetség kezdetben partner volt, kifejezetten a Magyar Grappling Szövetség szakszövetséggé válása érdekében adta ki a támogató nyilatkozatát.

– Mi változott meg? Miért került az MMA Szövetséghez a társult tagság?

– Ez számunkra is érthetetlen. Közrejátszott ebben az, hogy a Fővárosi Törvényszék viszonylag sokára, 2017. december 11.-én jegyezte be a Magyar Grappling Szövetséget. Mi 2018. január 13.-án jeleztük először az igényünket a társult tagságra, de akkorra már be volt jegyezve a Magyar MMA Szövetség, mint a grappling és pankration szakágakban a társult tag, és ez azóta sem változott. A történet egészen szürreális, ha jóhiszeműek vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy megvezették mind a Magyar Birkózó Szövetséget, mind a Magyar MMA Szövetséget, mind az UWW-t. Tény, hogy a korábbi vezető volt a bejegyzett képviselője mind a két társult szakágnak az UWW-nél és most is ő az. Viszont az is tény, 2016-ban és 2017-ben nem dolgozott a grapplingben, minden versenyt mi szerveztünk, mi állítottuk össze a válogatottat és mi vittük ki a négy világversenyre. Korábban az MBSZ-en keresztül az MGPMSZ vezetőjeként volt bejegyzett képviselő, most a Magyar MMA Szövetség delegáltjaként. Ennek alapján akár a jóhiszeműség is feltételezhető mindkét birkózó szövetségnél. Talán rutinból állították ki újra az engedélyeket. Viszont számunkra érthetetlen az, hogy most, amikor már mindenki tisztában van a jogi helyzettel, miért nem változtatnak az álláspontjukon.

A magyar csapat tagjai a 2016 évi Világbajnokságon Minszkben

A magyar csapat tagjai a 2016 évi Világbajnokságon Minszkben

– Tudni lehet, hogy mi történt?

– Még decemberben aláírt a Magyar Birkózó Szövetség egyik legmagasabb szintű vezetője egy angol nyelvű levelet, mely az UWW hivatalos személyeinek volt címezve. Ebben a levélben leírják, hogy az elmúlt években a Magyar MMA Szövetség vitte a grapplinget és a pankrációt, ezt pedig kiválóan tette, és őket javasolják társult tagnak. Ez a levél nem felelt meg sem az igazságnak, sem a jogi helyzetnek. Ennek a levélnek a birtokában viszont nagyon gyorsan megkapták a mindkét szakágban a társult tagságot az UWW-nél.

– Nem sikerült ezt a levelet korrigáltatni?

– Hát, nagyon ímmel-ámmal. Azt tudtuk elérni április 24.-ére (!), hogy a Magyar Birkózó Szövetség jogi képviselője (nem pedig a korábbi levél aláírója) magyarul adott egy állásfoglalást (nem ajánlást) nekünk címezve (nem az UWW-nek), hogy mivel mi vagyunk a szakszövetség, nekünk van jogunk a grappling sportágban válogató versenyt megrendezni, a válogatottat összeállítani és kivinni. Semmi utalás a társult tagságra, semmi utalás arra, hogy mi szerveztük a magyar grapplinget stb. és persze hiányzik az is, hogy ajánlanának bennünket. Ezt még aznap lefordíttattuk angolra és elküldtük az UWW-nek. Erre sem kaptunk még választ. Egy másik levélben leírtuk az UWW-nek az elmúlt évek történéseit és a jogi helyzetet is, tehát úgy gondoljuk, ott is tisztában vannak a magyar jogi helyzettel.

– Hogyan jöhetett a képbe a Magyar MMA Szövetség?

– Valami megváltozott 2017 vége felé. A megszüntetett MGPMSZ korábbi vezetője meggyőzte a Magyar MMA Szövetség elnökségét, hogy van keresnivalójuk a grappling sportágban is, ők pedig beleálltak ebbe a történetbe. Számunkra ez érthetetlen. Ők is csak az Alapszabályuk szerint működhetnek, márpedig abban szó sincs a grapplingről és az UWW-ről. Természetesen őket is tájékoztattuk a jogi helyzetről, tehát részükről feltételezhetjük a tudatosságot, a rosszhiszeműséget. Sajnos azóta is folytatják a jogellenes tevékenységüket.

– Milyen jogellenes tevékenységet végez a Magyar MMA Szövetség?

– Február 17.-ére, március 18.-ára és május 19.-ére grappling válogató versenyt hirdetett (a legutolsót sikerült megakadályoznunk). Az április 27.-én és 28.-án megrendezett grappling Európa Bajnokságra kivittek négy versenyzőt. A szeptemberi Világbajnokságra válogatottat hirdettek. Mindezek a tevékenységek súlyosan jogellenesek. Nem tudjuk mire vélni a Magyar Birkózó Szövetség szerepét ebben a tevékenységben. Miután a Magyar MMA Szövetség támogató levelet kapott tőlük decemberben, márciusban az UTE birkózó csarnokát, májusban a BVSC birkózó csarnokát jelölték meg a jogellenes grappling versenyek helyszíneként. (Mint említettem, a májusi verseny nem lett megrendezve.) Azt gondoljuk, hogy ha az MBSZ akarta volna, meg tudta volna akadályozni, hogy a versenyeket birkózó helyszínekkel hirdessék meg. Álláspontunk szerint ez alkalmas a versenyzők megtévesztésére! Birkózó csarnok, mint helyszín meghirdetése azt a képzetet kelti a sportolókban, hogy ez egy hivatalos, jogszerű verseny a Magyar Birkózó Szövetség támogatásával.

– Mit tettetek Ti ezen tevékenységek megakadályozására?

– Ahogy mondtam, mindhárom érintett szövetséget tájékoztattunk a jogi helyzetről. Közleményeket adtunk ki február 14.-én és május 4.-én a grappling társadalom tájékoztatására. Természetesen az EMMI Sport Államtitkárságának is megírtuk, hogy mi történt, és a segítségüket kértük. A Fővárosi Törvényszéken törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelmet nyújtottunk be a Magyar MMA Szövetséggel szemben, pontosan megjelölve azokat a pontokat, melyekben túllépi a hatáskörét. Ezekre a felvetéseinkre nem kaptunk még választ. Kértük az UWW-t, hogy minél hamarabb jegyezzenek be bennünket társult tagnak, mert az idő már nagyon szorít a Világbajnokság miatt. Szeptember 6.-9. között lesz Kazahsztánban a Grappling Világbajnokság. Tavaly Bakura négy hónapig tartott a felkészülés, idén sajnos már ezen időszakon belül vagyunk. Mire április 24.-én megkaptuk az MBSZ jogi képviselőjének az állásfoglalását, addigra a Magyar MMA Szövetség négy versenyzője már úton volt az Európa Bajnokságra. Akkor nem tudtuk megakadályozni, hogy olyanok induljanak az EB-n, akik a Liga fordulókon nem neveztek, a súlycsoportjuk legjobbjaival eddig még nem is találkoztak és nem vettek részt az általunk szervezett hivatalos válogató versenyen, nem tagjai az általunk hirdetett válogatottnak. A Világbajnokság esetében azonban már ezt meg tudjuk tenni, tehát egyértelműen jelezzük, hogy vagy mi visszük ki a válogatottat, vagy senki!

A magyar csapat tagjai a 2016 évi Európa Bajnokságon Rómában

A magyar csapat tagjai a 2016 évi Európa Bajnokságon Rómában

– Kinek mi lehet a célja ezzel az akcióval? Kinek jó az ami most van?

– Hát nekünk, a Magyar Grappling Szövetségnek nagyon nem jó ez a helyzet. Gondolom, valakik akadályozni akarnak minket az előre haladásunkban. Egyébként szerintem ez senkinek sem jó, bár lehet, hogy valakinek éppen az a jó, ami nekünk rossz. Véleményem szerint ez a helyzet rossz mind a négy szervezetnek. Rossz a Magyar MMA Szövetségnek, egyrészt azért, mert nem azzal foglalkoznak, amivel kellene (a magyar MMA fejlesztésével), hanem erőforrásaikat, energiáikat a grappling ’ámokfutásukra’ fordítják. 2017 decembere óta, azóta, hogy bejegyezték a Magyar Grappling Szövetséget, a Magyar MMA Szövetség folyamatosan grappling témákban tevékenykedik, helyezkedik, ilyen anyagokat posztol, hirdet. Ez lehetne akár megtisztelő is, de inkább szánalmas. Kivitték a legeredményesebb MMA versenyzőjüket a grappling EB-re, így nem maradt pénz arra, hogy kivigyék az MMA EB-re! Érti ezt valaki? Egyetlen versenyző ment az MMA Eb-re. Azokat az erőforrásokat, melyeket a grapplingre fordítanak, az MMA-tól veszik el. Másrészt azért sem jó, mert végletesen megromlott a két szövetség közötti viszony. Pedig eddig együtt tudtunk működni, több közös rendezvényünk is volt, természetes módon sok ponton kapcsolódik a két szövetség működése. Hát ez most már nagyon nehezen képzelhető el.

– Nem jó szerinted ez a birkózó szövetségeknek sem?

– Miért lenne jó az az UWW-nek, ha nem tud kimenni a Világbajnokságra a magyar válogatott? Egy országgal kevesebb résztvevő lesz. A mi fejlődésünk megszakad, már így is érezhető a negatív hatás. Ha valamilyen csoda folytán mégis ki tudnánk vinni a válogatottat, biztos nem akkora létszámmal, mint ami várható lett volna egy töretlen fejlődés esetén. Azt is feltételezem, hogy a Magyar Birkózó Szövetségnek sem jó, hogy a tőle függetlenedő szövetségek veszekednek egymással. Bár az is igaz, hogyha lassabban fejlődik a grappling, akkor később lesz majd a birkózás konkurenciája. Mi azt gondoltuk korábban, hogy tud a birkózás és a grappling egymást erősítve is fejlődni.

– A grappling válogatott kiutazásának akadályozásán kívül van más is, amit meghiúsít a képviselet hiánya?

– Szerencsére az eddig végzett tevékenységeinket tudjuk folytatni. A Liga fordulókat meg tudjuk rendezni, idén először a határainkon kívül Szlovákiában, Gútán is rendeztünk fordulót. A Magyar Bajnokságot és a Diákolimpiát is meg tudjuk rendezni. A Diákolimpián érezhető létszámbeli növekedést értünk el. A Magyar Bajnokság a felnőtteknek már kétlépcsős, idén először rendezzük meg az önálló Felnőtt Magyar Bajnoki Döntőt, ahol az első helyezettek bajnoki övet kapnak. A tervezett fejlődésben viszont akadályoz az, hogy nem kaptuk meg a társult tagságot. Nem vettek fel minket a Nemzeti Versenysport Szövetségbe, így elesünk az idei állami támogatástól. Nem indulhatunk olyan pályázatokon, melyeken feltétel az NVESZ tagság. A sportág nemzetközi szervezetével együtt kell kérnünk, hogy a grappling felkerüljön a sportágak azon listájára, melyek szerepelnek a felvi.hu-n és az érintett jogszabályban. Szövetségünk arculatának kialakításában nagy hangsúlyt fektettünk (volna) az UWW tagságra, melyet mind az emblémában, mind a színekben kifejeződnek. Az UWW embléma felkerült volna a molinónkra, az oklevelekre, a kiírásokra, a szövetségi honlapunkra stb. Terveztük, hogy változtatunk az érmeinken is. Ezek most késedelmet szenvednek.

– Késedelmet? Tehát bízol abban, hogy előbb-utóbb megoldódik ez a helyzet?

– Nem tudok mást elképzelni. Ahogy mi sem választhatunk mást, mint az UWW, ők sem választhatnak mást Magyarországról, mint minket. Erre jogszabály kötelez mindkettőnket. Kérdés, hogy mikor ismerik ezt fel. Hallottunk olyat is, hogy évente egyszer van döntés, az idei megvolt, leghamarabb jövőre lehetünk társult tagok. Szerintem ez nem így van, jogtalanság esetén azonnal korrigálni kell(ene). Nem tudunk mást tenni, mint elmagyarázzuk a jogi helyzetet, levelet írunk stb. Persze az is lehet, hogy a Törvényszék, vagy a Sport Államtitkárság, vagy esetleg a saját tagsága hatására, vagy a lehetőségei beszűkülése folytán maga a Magyar MMA Szövetség fogja kérni a grappling jogosítványai törlését, ez esetben – gondolom – azonnal megnyílik a lehetőség.

– A korábbi interjúkban említetted, hogy bevezettétek az UWW kor- és súlycsoportjait és tervezitek a nemzetközi szabályok szerinti versenyzést is bevezetni. Ez most változik?

– Nem, a tervek szerint haladunk tovább. 2017. április 29.-én az alakuló ülésünkön elfogadtuk az Alapszabályunkat. A Sport Államtitkárság és a Fővárosi Törvényszék, illetve a Sporttörvény is e szerinti működésre kötelez bennünket. Teljesen egyértelmű, hogy a nemzetközi szabályok szerinti versenyzést be kell vezetnünk, és a nemzetközi szervezetben tagnak kell lennünk. Még egyszer mondom, erre a Sporttörvény és az Alapszabályunk kötelez bennünket. Nincs más választásunk. Hiszen erre alapítottuk a szakszövetséget. Ráadásul évek óta készülünk erre. Nem véletlenül döntöttünk a kor- és súlycsoportok változásáról még 2016-ban. Idén ősztől, azaz a következő évadtól minden Liga fordulón lesz birkózó szőnyeg, a haladó kategóriák a nemzetközi szabályok szerint versenyeznek, e szerint lehet majd kapni a rangsorpontokat. E szerint lesz a kvalifikáció a nemzetközi versenyekre és a Felnőtt Magyar Bajnokságra. Ez tehát biztos be lesz vezetve. Azok a dolgok pedig, amelyeket jeleztem, hogy a társult tagságtól függenek, azok csak majd a bejegyzéskor indulnak meg nagy erővel. Elő vannak készítve, az UWW-re várunk. Paradox helyzet az, hogy amikor jogilag és külsőségeiben is megjelenne az UWW grappling a rendszerünkben, feltéve ezzel a sok éves felkészítő munkánkra a koronát, akkor pont az UWW az, aki ezt megakadályozza.

– Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Hozzászólások lezárva.