Interjú Berkes Lászlóval 2019

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

– Másfél év után visszatérünk a karácsonyi időponthoz. Miért volt eltérő a tavalyi év?

– Tavaly nyár elején volt egy rendkívüli beszélgetés. Az ott vázolt problémák sajnos nem oldódtak meg az év végére, így sok témában csak ismételni tudtam volna a korábbiakat, nem volt indokolt az év végén ismét nyilatkozni.

blint15_n

– Az UWW képviselettel kapcsolatos 2018. júniusi nyilatkozatra gondolsz…

– Igen. Fontos volt, hogy éppen akkor szólaljunk meg. Még nem a Magyar Grappling Szövetségnél volt a grappling sportág UWW képviselete, a Világbajnokságra felkészülés viszont akkor kezdődött. Szerettük volna tisztázni a helyzetet, elmagyarázni, hogy mindenki megértse. Sajnos csak 2019 augusztusában kaptuk meg a képviseletet, így nem mi vittük ki a versenyzőket a 2018-as Világbajnokságra.

– Már akkor is említetted, hogy 2018. januárban kezdődött az ügy. Szerinted miért tartott több mint másfél évig?

– Utólag értettük meg mi is, hogy mi történhetett, miért volt ilyen hosszú az ügyintézés. Mi egyébként a kezdetektől fogva biztosak voltunk abban, hogy megkapjuk a képviseletet. Azt a múltkor is elmondtam, hogy szerintünk mind a Magyar Birkózó Szövetséget (MBSZ), mind a Nemzetközi Birkózó Szövetséget (UWW) megtévesztették. Az MBSZ körülbelül fél év után korrigálta az álláspontját és a valóságnak megfelelő tájékoztatást adta az UWW-nek. Ekkor az UWW ASO (Associated Styles Office – a társult szakágak vezető szervezete, ide tartozik a grappling is) felismerve, hogy itt jogi probléma van, átadta az ügyet az UWW jogi osztályának. A jogi osztály a legjobb döntést hozta, a magyar hatóságokhoz fordult, hogy nevezzék meg, ki jogosult képviseletre. Természetesen mind a Minisztérium (EMMI), mind a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) minket nevezett meg. A válaszig, a helyzet tisztázásáig viszont eltelt újból fél év. A jogi osztály ezután készítette el az összefoglalóját és az ügyet az UWW Executive Committee (Végrehajtó Bizottság) elé terjesztette. Ennek tagjai az UWW elnöke, Lalovic úr, az öt alelnök és a főtitkár. Végül ők döntöttek az ügyben. Hogy jól értsük ez kb. olyan, mintha a Kecskemétről Tiszakécskére igazoló futballista ügyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntene. Ha minden rendben ment volna, ha sikerült volna az ügyet megfelelően kezelni, akkor nem ment volna ilyen magas szintre. Az egyre magasabb szintre lépések miatt tartott ilyen sokáig.

– Akkor az idei Európa Bajnokságra sem mehettetek. A Világbajnokságra ki tudtatok menni?

– Valóban, idén is tavasszal volt az Európa Bajnokság, így oda sem tudtunk menni. Sőt a szeptemberi Felnőtt VB-re sem, csak a többi korosztály novemberi Világbajnokságára Bakuba. Komoly károkat okozott tehát ez a késedelem, az hogy több szintet is megjárt az ügyünk. Talán az előnyünkre válhat, hogy bebizonyítottuk, hogy mi az utolsó leheletünkig küzdünk, akár három fronton is. Ez idő alatt ebben az ügyben kb. 50 levelet küldtünk. Ha kellett kértünk, ha kellett tájékoztattunk, ha kellett fenyegetőztünk. Az EMMI és az NVESZ hivatkozásokat mi küldtük először, így fordultak feléjük. És annak, hogy ennyi szintet, szervezetet, hatóságot megjárt az ügy, olyan következménye is van, hogy már mindenhol tudnak rólunk, nem vagyunk ismeretlenek.

– 2019-ben megkaptátok az UWW képviseletet, sőt az NVESZ tagságot is. Sikerül valamit behozni a lemaradásból?

– Így van. Még 2018-ban kértük először az NVESZ tagságot, akkor éppen a rendezetlen nemzetközi helyzetünk miatt nem kaptuk meg. Idén május elején volt az NVESZ Közgyűlés, előtte már kiadták az UWW-nek a minket jogosító igazolást, látták, hogy csak idő kérdése és megkapjuk a képviseletet, ez már nem lehet akadály. Köszönjük az NVESZ-nek, hogy megelőlegezték a bizalmat és már májusban felvettek minket. Az UWW Executive Committe júliusban döntött rólunk, a képviseletet augusztusban kaptuk meg. A tagságok rendeződése után begyorsultak az események. Szeptember elején Rendkívüli Kongresszust rendeztünk. Szeptember végi határideje volt az 1%-os megállapodásoknak is, örömmel jelenthetjük, hogy a Global Grappling Egyesület 2020-ban már fogadhatja az SZJA 1%-okat. Megállapodtunk a HUNADO-val, a Magyar Antidopping Csoporttal, már végeztek is nálunk ellenőrzést. Bár csekély létszámmal, de kimentünk a novemberi Világbajnokságra, ahol négy érmet szereztünk és komoly előrelépés történt a sportdiplomáciában is. Ezt kommunikálva azt gondolom, hogy sikerült itthon mindenkiben tudatosítani, hogy rendeződött a helyzetünk. Ettől azt várjuk, hogy megszűnik a megosztottság és a bizonytalanság. Úgy látjuk egyébként, hogy az MMA Szövetségben is kezd többségre jutni azoknak a hangja, akik normális együttműködést szeretnének.

– Hogyan viszonyultok ti az MMA Szövetséghez?

– A mi hozzáállásunk változatlan. Az elmúlt időszakban is azt gondoltuk és most is, hogy az MMA Szövetséget is megvezették. A vezetőségben néhány embert sikerült megtéveszteni, elhitették velük, hogy lehet keresnivalójuk a grappling sportág terén is. Az elmúlt két év nem csak a grappling sportágnak, hanem az MMA sportágnak is nagyon komoly károkat okozott. Úgy tűnik, ezt felismerik ők is, és reméljük, a jövőben újra normális módon együtt tudunk dolgozni. Rajtunk ez nem múlik. Meggyőződésem, hogy a grappling és az MMA sportág legalább olyan mértékben egymásra van utalva, mint a grappling és a ju jitsu. Az együttműködésünk a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetséggel (MSJJSZ) kiváló. Van példa tehát arra, hogy jól együtt tudunk dolgozni más szövetséggel.

– Miben nyilvánul meg a kiváló együttműködés az MSJJSZ-szel? Lehet hasonló az MMA Szövetséggel is?

– Közös versenyeink vannak. Megállapodásunk van a kedvezményes együttes versenyigazolásról és a kedvezményes közös nevezésről. A kedvezményes együttes versenyigazolás azt jelenti, hogy az a versenyző, aki mindkét szakszövetségbe leigazol, a versenyengedélyeket 3.000 Ft-ért kapja szövetségeként, így ez neki 6.000 Ft-ba kerül, míg ha csak az egyikbe igazol, az normál áron 5.000 Ft-ba kerül. Sok olyan klub van, amelyik mindkét szövetségben tag. Az ő versenyzőik élnek a kedvezményes kettős igazolás lehetőségével. Mindkét szövetségben egy versenyen a második nevezés már félárú. Azok a versenyzők, akik a közös versenyen mindkét szövetségnél neveznek, mindegyik nevezésüket, így már az elsőt is kedvezményesen, féláron fizetik. A vezetőségben is van átfedés, magam részéről mindkét szövetség elnökségének tagja vagyok, de van más példa is. Szerintem ez minta lehet az MMA Szövetséggel való együttműködésre. Biztatónak értékelhetjük, hogy a szegedi versenyen az MMA Szövetség elnökének kezdeményezésére volt egy előkészítő megbeszélésünk. Ezen arról volt szó, miként tudnánk a korábbi évekhez hasonlóan újra együtt dolgozni. Kölcsönösen jeleztük a belépési szándékunkat a klubjainkkal a másik szövetségbe. Mindkét részről támogatjuk újra közös versenyek megrendezését, a jövő évi szegedi verseny mellett talán a dorogi Csapatbajnokságunkon is ismét lesz ketrec és MMA verseny is. Kókai úr azt is felajánlotta, hogy szívesen lenne ismét G4 Grappling Liga forduló házigazdája, ahogy már 2016-ban is az volt. Azt gondolom, hogy ez nagylelkű és jelzésértékű ajánlat, a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy meg is valósuljon.

– Vannak az MMA részéről, akik a közös munka akadályának látják azt, hogy a grappling fordulókon vannak ütő-rúgó versenyszámok is. Mit gondolsz erről?

– Ha valóban elvonnák más versenyek ütő-rúgó versenyszámai a versenyzőket az MMA-tól, akkor például a kempo versenyek sokkal több versenyzőt csábítanának el, hiszen ott több az ütő-rúgó küzdelem, mint nálunk. Az UWW Grappling-ben nincs ütő-rúgó szám, csak a Global Grappling-ben. A Combat Grappling ráadásul esszenciális versenyszám nálunk, mert mi tradicionális ju jitsu múlttal alapítottuk meg a Global Grappling-et és a Combat Grappling pedig a számunkra legfontosabb, tiszta, eredeti ju jitsu küzdelem megfelelője. A korábbi interjúkban beszéltem arról, hogy éppen az akadályozza meg a grappling szabályainak rossz irányba változását, hogy nem szakad el az eredeti koncepciójától, a teljes (ütést és rúgást is tartalmazó) küzdelemtől. Az, hogy mi ütő-rúgó versenyszámokat is rendezünk, lényegi kérdés és egyáltalán nem az MMA ellen irányul. Meggyőződésem, hogy a Kesztyűs Küzdelem versenyszámunk sikerrel irányíthatja az addig csak grappling-gel foglalkozó versenyzőket az MMA irányába. A jövőben ebből közvetlenül profitálhat az MMA társadalom.

– Jól értettem, hogy 2020-ban már fogadni tudjátok az SZJA 1%-okat?

– Igen, a Global Grappling Egyesület tudja fogadni. Két lezárt évvel kell rendelkeznie ehhez egy szervezetnek, a Szövetségnek ez még nincs meg, de az Egyesületnek igen. Az Egyesületet 2013-ban alapítottuk, a Törvényszék 2015-ben jegyezte be. A Global Grappling Egyesület adószáma 18656840-1-03. Kérjük tagjainkat, támogatóinkat, hogy a jövő évi adóbevallásnál már gondoljanak az Egyesület támogatására is!

– Mi a munkamegosztás az Egyesület és a Szövetség között?

– Amikor 2017-ben megalapítottuk a Szövetséget, akkor nem szüntettük meg az Egyesületet, továbbra is működik, és a tevékenységeit viszi tovább. A Magyar Grappling Szövetség kifejezetten a szakszövetségi feladatokat látja el, az ezzel kapcsolatos jogokat birtokolja, és a jogosítványait gyakorolja. A Szövetség kapja az állami támogatást, a tagdíjakat (egyesületit és sportolóit is), szervezi a Nyári Tábort. A Szövetség tartja a nemzetközi kapcsolatokat, fizeti a társult tagságot az UWW felé, intézi a kvalifikációt, összeállítja és viszi a válogatottat a nemzetközi versenyekre. Az Egyesület pedig a hazai versenyeket szervezi, lebonyolítja az egyéb rendezvényeket. Az ezekkel kapcsolatos beszerzéseket és értékesítéseket végzi és licenszdíjat fizet a Szövetségnek az embléma és a jogok használatáért. A Diákolimpiát®, a Magyar Bajnokságot, az UWW kvalifikációs versenyt is például továbbra is az Egyesület szervezi, bár ma már mindhárom a Szövetség jogosítványán alapul. A TEK verseny megszervezésére a jövő évtől már közvetlenül a Magyar Grappling Szövetség szerződik a Terrorelhárítási Központtal, de továbbra is az Egyesület szervezi. Az eszközhasználati jogok továbbra is az Egyesületnél maradtak.

– 2016 óta van Diákolimpia®, azaz jövőre jön az ötödik. Lesz valamilyen újdonság?

– Újdonság az, hogy jövőre már a Gyermek1 korosztályú versenyzők is indulhatnak. 2016-ban is és 2017-ben is a Magyar Birkózó Szövetségen keresztül kaptuk meg a rendezési jogot, 2018-ban viszont már közvetlenül a Magyar Grappling Szövetséggel szerződött a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). Évről évre bővítettük a korosztályokat, így jövőre már a Gyermek1,2, Ifjúsági1,2, Kadet és Junior korosztályokban rendezzük meg, azaz 12 évjárat fog versenyezni. Azok a versenyzők tudnak nevezni, akik 2001 és 2012 között születtek (ezeket az éveket is beleértve). Az korosztály bővülése mellett újdonság még az, hogy a diákolimpiára a nevezéseket csak és kizárólag az MDSZ felületén lehet megtenni. Nálunk csak a többi korosztály nem diákolimpiai nevezéseit lehet majd leadni. Sajnos 2019-ben sem sikerült még elintéznünk, hogy a grappling sportág felkerüljön a felvi.hu listájára, így az idén felvételizettek még nem kaphatták meg a felvételi pontokat, de gőzerővel dolgozunk annak érdekében, hogy a jövőre felvételizők már megkaphassák. A kapcsolatunk a Magyar Diáksport Szövetséggel kiváló. Még tavaly januárban három éves megállapodást kötöttünk a 2018-as, 2019-es és 2020-as Grappling Diákolimpia® megrendezésére. A létszámmal és a színvonallal elégedettek, azt gondolom, a jövő évi verseny után újra megújítjuk a kapcsolatot és újabb évekre kapjuk meg a rendezési jogot. A szerződés egyébként elég megterhelő, de érdemes vállalni, mert a Grappling Diákolimpia® révén évről évre újabb iskolákba juthatunk el.

– Hasonló fejlődést éltetek meg a TEK verseny kapcsán is?

– Pontosan. A földharc verseny a Magyar Ju Jitsu Szövetség révén indult a TEK versenyen. 2012-ben és 2013-ban a tradicionális ju jitsu földharc szabályai szerint rendezték a küzdelmeket, de a nevezésszám esett, változtatni kellett. Így került a Grappling a TEK versenyre. 2014-ben már mi rendeztük Gi Grappling szabályok szerint és a Combat Grappling versenyszám is bekerült. 2017-ben újabb lépés történt: harmadik versenyszámként a NoGi Grappling versenyszám is megjelent, ráadásul ketrecben NoGi-Cage Grappling néven. A nevezésszám 2014 óta nálunk a legnagyobb az öt párhuzamosan folyó verseny között. Folyamatosan növekedve mostanra elérte a 170-et, ehhez az is hozzájárult, hogy idén a Gi Grappling pontszerző lett. Ez azt jelenti, hogy az itt elért eredmény beszámít a Belügyminisztérium egységei között folyó pontversenybe. Ahogy említettem, jövőre pedig már közvetlenül a Magyar Grappling Szövetséggel szerződik a Terrorelhárítási Központ. Szeretnénk elérni, hogy a tatamik és a ketrec elhelyezésében is megnyilvánuljon a vezető szerepünk, azaz középre kerüljünk. Erősen lobbizunk annak érdekében is, hogy a Kesztyűs Küzdelem versenyszám is bekerüljön a programba. Meggyőződésünk, hogy leginkább az való a ketrecbe. Tehát amellett, hogy a kezdetektől sokat fejlődtünk, van még perspektíva bőven!

– A Magyar Bajnokságot is említetted. Itt is volt változás a tavalyi évtől. Mondanál erről pár szót?

– 2017 végén még csak tervként beszéltem a Magyar Bajnokság új rendszeréről Gi Grappling és NoGi Grappling számokban, azóta viszont már két döntő is lezajlott. Minden év szeptember végén a pestszentimrei Sportkastélyban rendezzük meg az önálló Magyar Bajnoki Döntőt. (Ez egyelőre csak a Felnőtt korosztályt érinti, de 2022-től bővülni fog, a Junioroknak és a Veteránoknak is így lesz.) A Liga fordulókon lehet kvalifikálni a Döntőre, minden fordulóból súlycsoportonként két fő juthat be. Ezt a rendezvényt szánjuk a legnagyobb presztízsű versenyünknek, kiemelt nevezési díja van, és egyelőre csak ezen van belépődíj. Az első helyezettek a Magyar Grappling Szövetség bajnoki övét kapják. A második és a két harmadik helyezett bajnoki kupát kap. A döntőket és a bronzmérkőzéseket kiemelten rendezzük meg a nap végén. Az elmúlt két évben kialakult a lebonyolítási gyakorlat és a köztudatba is átment, a versenyzők tudnak a lehetőségről. Igazán szép és míves, nemes anyagokból készült bajnoki övet adunk a győzteseknek, méltó a Magyar Bajnokokhoz, megbecsülik. Legközelebb 2020. szeptember 26.-án lesz újra Döntő, akkor már Combat Grappling versenyszámban is hirdetünk Magyar Bajnokot. Idén ősztől ugyanis már három számban lehet kvalifikálni a döntőre. Mostantól csak azok a versenyzők kvalifikálhatnak, akik magán a kvalifikációs versenyen, azaz a Liga fordulón rendelkeznek a Szövetség versenyengedélyével.

– Ez tehát az utolsó évad, amikor lehet versenyengedély nélkül versenyezni. Viszont rangsorpontot és kvalifikációt már most is csak a versenyengedéllyel rendelkező versenyzők kaphatnak. Mit kell erről tudni?

– Amikor 2017-ben szakszövetségként megalakult a Magyar Grappling Szövetség, akkor vállaltuk, hogy egy átmeneti időszak alatt felkészülünk arra, hogy minden tekintetben megfeleljünk a Sporttörvénynek. Ez az átmeneti időszak általában négy év. Mi most úgy látjuk, hogy 2021. január 1.-től, a kilencedik évadunk kezdetétől meg fogunk felelni mindenben. Ennek egyik pontja az, hogy minden versenyzőnek versenyengedéllyel kell rendelkeznie. A 2020-as év az utolsó, amikor még versenyengedély nélkül lehet versenyezni. Hogy a fokozatosságot betartsuk és felhívjuk a figyelmet a versenyengedély beszerzésének szükségességére, ezért ebben az évadban versenyengedély nélkül már rangsorpont nem kapható és kvalifikáció (sem a Magyar Bajnoki Döntőre, sem az EB-re, VB-re) sem szerezhető. Ennek lett az a következménye, hogy augusztusban és szeptemberben több, mint 10 újabb egyesület lépett be a Szövetségbe. Más klubok pedig most szembesülnek a szabályokkal és csodálkoznak, hogy nem kapnak rangsorpontot. Azt gondolom ez is hozzájárul ahhoz, hogy a regisztráció szükségessége mindenki számára egyértelmű legyen. Az Elnökség eltökélt szándéka, hogy a Sporttörvénynek való teljes megfelelésig visszük a Szövetséget. Jelenleg 33 tagegyesületünk van, a kiadott versenyengedélyek száma 227. Újabb belépési hullám januárban várható, ugyanis február elején rendezzük meg az UWW kvalifikációs versenyünket. Egyébként a sportorvosi igazolás feltöltése is 2021. január 1.-től lesz kötelező, jövőre még elfogadjuk a csapatvezetői nyilatkozatot. Azok versenyezhetnek már csak a kilencedik évad kezdetétől, 2021. január 1.-től, akiknek a szövetségi nyilvántartásuk rendben van, ehhez pedig hozzátartozik az érvényes versenyengedély és sportorvosi igazolás.

– Jól értettem, hogy a nyolcadik évad vége kitolódik egészen 2020. december 31.-ig?

– Jól bizony. A rendkívüli Kongresszuson úgy döntöttünk, hogy igazodunk a nemzetközi szervezetek és a velünk együttműködő más szövetségnek naptári évnek megfelelő évadához. Gyakorlatilag csak mi dolgoztunk az iskolai évnek megfelelő évaddal, mindenki más a naptári évnek megfelelővel. A jelenlegi az utolsó évad, amelyik ősszel kezdődött, az összes többi január 1.-el fog kezdődni és december 31.-ig tart. Technikailag ezt úgy oldjuk meg, hogy a nyolcadik évad végét kitoltuk 2020 végéig és a kilencedik évad pedig 2021. január 1.-én kezdődik. Ez azt is jelenti, hogy a nyolcadik évad hosszabb, mint egy év és ebben az évadban kettő Hatvan Grappling Bajnokság és kettő Szeged Grappling Bajnokság lesz. A Magyar Bajnoki Döntők változatlanul szeptember végén lesznek, és minden Liga fordulón a következő Bajnoki Döntőre lehet kvalifikálni függetlenül attól, hogy az a Liga forduló melyik évadban van. Ha már itt tartunk, az elmúlt két évben is több egyéb változásról döntöttünk a szabály-harmonizáció, azaz más szabályzatokhoz való igazodás miatt.

– Melyek voltak azok a szabályváltozások, amelyeket más szabályokhoz igazodás miatt kellett bevezetni?

– Már korábban átvettük az UWW korosztályait és súlycsoportjait. 2018 őszétől bevezettük az UWW szabályok szerinti versenyzést Gi Grappling és NoGi Grappling versenyszámokban a haladó kategóriákban. Bevezettük a JJIF szabályai szerinti versenyzést Gi Expert és NoGi Expert kategóriákban. A Global Grappling szabályai szerint versenyzünk a Manó és Gyermek1,2 korosztályokban, valamint a kezdő kategóriákban. A Global Grappling szabálykönyvben a menetek hosszát és egyes szabályokat az UWW-hez igazítottuk azzal a szándékkal, hogy a kezdők ne küzdjenek hosszabban és ne alkalmazhassanak több technikát, mint a haladók az UWW szabályok szerint. Átvettük a JJIF-től azt, hogy két versenyző esetén két mérkőzés van, és ha mindkét versenyző nyert egyet-egyet, akkor egy harmadik döntő mérkőzést is lebonyolítunk. Átvettük az UWW-től azt, hogy négy és öt fős kategóriákban is körmérkőzés van. Ez utóbbi két változás azt eredményezi, hogy a korábbinál több mérkőzése lehet egy versenyzőnek, így több esetben győzhet kétszer a kategóriájában, így több esetben kaphat rangsorpontot. Átvettük azt a szabályt, hogy Kesztyűs Küzdelemben a kesztyű mérete a kategória súlycsoportjától függően 8-14 unciás. Korábban egyébként az volt a szándékunk, hogy elfogadjuk velünk együttműködő szövetségek versenyengedélyét, erre azonban a Sporttörvény nem ad lehetőséget, ezt váltotta ki a kedvezményes kettős igazolás. Bevezettük azt a ruházati előírást, hogy NoGi ruházat esetén az elsőként hívott versenyzőnek piros, a másodikként hívottnak nem piros rashguard-ban kell küzdőtérre lépnie. (Az UWW szabályai ennél szigorúbbak, előírják a a piros és kék Gi és rashguard használatát.) Doppingszabályzatunkat a HUNADO és az UWW ide vonatkozó szabályaihoz igazítottuk. A versenykiírásunkba bekerült a doppingellenőrzés lehetősége és a 2018-ban bevezetett adatkezelési szabályok miatt a nyilatkozat és természetesen az adatkezelési gyakorlatunkat is ehhez igazítottuk. Az UWW társult tagjai lévén a nemzetközi versenyeken részt vevő versenyzőket, így az idei baki Világbajnokságon részt vevőket is regisztráltuk az UWW Athena rendszerébe, itt intéztük a licenszvásárlásokat, stb.

– Milyen tapasztalatokat szereztetek a 2019-es bakui Világbajnokságon?

– Örültünk, hogy újra ott lehetünk. A két évvel ezelőtti beszélgetésünkben büszkén említettem, hogy nagy delegációval voltunk kinn az akkori Világbajnokságon és sok érmet szereztünk. Akkor minden korosztálynak az volt a Világbajnoksága, idén kétfelé volt bontva, Bakuban a Felnőttön kívüli korosztályok Világbajnoksága volt 2019. november 8-9.-én. Idén három versenyzővel, három bíróval és egy csapatvezetővel mentünk. Versenyzőinknek négy nevezése négy éremmé érett. dr. Kléber István veteránként Gi-ben is és NoGi-ben is ezüstérmet szerzett, Ambrus Tibor szintén veteránként Gi-ben ezüstérmet, Tóth András versenyzőnk Kadet korosztályban Gi Grappling versenyszámban bronzérmet szerzett. Köszönjük versenyzőinknek, hogy képviselték hazánkat és gyarapították a magyar érmek számát! Szabó Zsófia csapatvezetőként, Merkert Zoltán, Fazekas Ádám és jómagam pedig bíróként szereztünk licenszet. A Világbajnokság két napját bíróként végig dolgoztuk, pénteken 7-től éjfélig, szombaton 7-től 20 óráig dolgoztunk. Alapvető különbség az volt a két bakui kintlétünk között, hogy míg 2017-ben sajnáltuk, hogy nem ugyanazon szabályok szerint küzdünk és hátrányban éreztük magunkat, addig most teljesen azonos volt, mint a szokásos hazai fordulókon. Sokkal több mérkőzést vezettünk idén, mint a két éve. A Világbajnokság legfoglalkoztatottabb bírája Merkert Zoltán volt, egyedül ő maga száznál több mérkőzést vezetett a két nap alatt. Bebizonyítottuk, hogy a magyar bírók keményen és magas színvonalon tudnak dolgozni. Egyedül a házigazda Azerbajdzsánnak volt több bírója, mint Magyarországnak.

– Több képen is együtt szerepelsz Rizvan Bockaev úrral a World Grappling Committee elnökével. Miről tárgyaltatok?

– A grappling Magyarországi megosztottságáról, és az engedélyét kértem, hogy használhassam a közös képet a társult tagságunk megszerzésének a propagálásához. Ő maga is megosztotta a képeket és kinyilvánította azt a véleményét, hogy neki is és a WGC-nek is az a jó, ha egységes és erős a magyar grappling. Jeleztem, hogy mindenképpen ott leszünk a jövő évi Európa Bajnokságon és Világbajnokságon valószínűleg ennél nagyobb létszámmal és bírót is többet fogunk hozni. Elmondta, hogy Bulgáriában lesz egy Európa Kupa vagy ahhoz hasonló rendezvény is. Megerősítettem ismét – a korábbi levelekben már többször jelzett – abbéli szándékunkat, hogy szeretnénk egy UWW Budapest Open versenyt rendezni minden évben és részt veszünk a bulgáriai versenyen is. Vito Paolillo úrral, a WGC titkárával pedig arról beszéltünk, milyen feltételekkel tudnának a szlovák versenyzők is indulni az Európa és Világbajnokságon. Szóba került a februári Felnőtt Európa Bajnokság is, melyet Rómában szerveznek és Vito lesz a házigazdája. Mivel a nevezési határidő a budapesti versenyünk előtt lesz, ezért az Európa Bajnokságra az idei eredmények alapján kvalifikálunk. Ilia Zaharov főbíró úrral a szabályokról beszéltünk, és felé is jeleztük, hogy szeretnénk egyre több bírót hozni a nemzetközi versenyekre. Összefoglalva, míg két évvel ezelőtt még újnak, kicsit kívülállónak éreztük magukat, addig idén már ismerősként, egy nagy család oszlopos tagjaként voltunk jelen, és úgy is éreztük magunkat. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy több, mint egy éve már mi is az UWW szabályok szerint versenyzünk, kvalifikálunk és osztjuk a rangsorpontokat.

– Kell-e valamin változtatni a felkészülés során?

– Igen. Jobban át kell vennünk a birkózó edzésmódszereket. Tudni kell, hogy hazánkban inkább a ju jitsu irányából jönnek a grappling versenyzők, ez a hangsúlyosabb, míg sok országban, különösen a szovjet utódállamokban a birkózás irányából. Aki jól akar szerepelni, aki érmet akar szerezni, annak le kell tudni győzni az ő versenyzőiket is. Mit jelent az, hogy a jitsu a hangsúlyosabb? A Gi Grappling az elsődleges, azzal kezdenek, utána jött a NoGi. A technikák széles repertoárját ismerik a magyar versenyzők – megkockáztatom, képzettebbek is – de a kondicionális, fizikai képességekben gyengébbek vagyunk, és ez megakadályozza azt, hogy a technikában kiteljesedjünk. Szerencsére a szemlélet az már változott, két évvel ezelőtt ez volt a legnagyobb probléma. A versenyzőink komótosan láttak neki a küzdelemnek és mire felocsúdtak, az ellenfelek már földre vitték őket és pozícióban voltak. Innen aztán jöttek a mieink vissza, de 5-7 pont hátrányt nem nagyon lehet ledolgozni. Idén ezzel már nincs gond, viszont a kondicionális képességekre és a ’veszélyes’, a Global Grappling-ben tiltott és ezért korábban nem alkalmazott technikákra jobban rá kell dolgoznunk. Hogy Füvesi Sándor barátomat idézzem: „A kondícióval azért kell foglalkozni, hogy ne kelljen vele foglalkozni!” Értsd: A kondícióval azért kell sokat foglalkozni az edzésen, hogy a versenyen már ne legyen probléma a kondíció. Feltűnően sokat támadják és terhelik a nyakat, meggyőződésem, hogy nekünk is többet kell a nyak edzésével foglalkozni. Nem a Világbajnokság tapasztalata, de szerintem a pihenés fontosságát is hangsúlyoznunk kell. Szerencsére edzőink képzettek, az edzéseik kiválóak és elegendő számúak, sőt talán túl sok is. Sokan közülük felismerték az étkezés fontosságát is, és a helyes táplálkozás alapelveit átadják a tanítványoknak, esetleg javasolnak étrendet, táplálék-kiegészítőket is. A pihenésre viszont kevesebb figyelem jut. Véleményem szerint indokolatlanul sok a sérülés, ennek oka pedig a ráedzés, a kevés pihenés (vagy a nem megfelelő bemelegítés, de erre azért már mindenki figyel). Amikor felhívjuk a klubok, az edzők figyelmét arra, hogy a kondicionális képzésre több időt szánjanak, akkor hangsúlyoznunk kell, hogy a megfelelő pihenésre is figyeljenek! Az edzés – étkezés – pihenés hármasban mindegyik rész ugyanolyan fontos! A Szövetségnek minden segítséget meg kell adni ennek tudatosításában, ki kell dolgoznunk, össze kell állítanunk az ezzel kapcsolatos információkat.

– Tényleg sikeres év volt a 2019-es. Ráadásul több kerek szám is jellemezte ezt az évet, jubileumot is ünnepeltetek. Melyek voltak ezek?

– Idén volt 10 éves a Global Grappling. 2009-ben hoztuk létre szabályrendszerként azzal a céllal, hogy a ju jitsu-t művelőknek (elsősorban a tradicionális japán ju jitsu-t művelőknek) a lehető legjobb verseny szabályrendszert adjuk. E köré alakult ki az a közösség, mely 2013-ban az Egyesületet, 2017-ben pedig a Szövetséget alapította meg. Elértük, hogy a legmagasabb, azaz szakszövetségi szinten képviseljük a grappling sportágat hazánkban és a nemzetközi életben is. A elmúlt 10 év alatt 54 Liga fordulón és 40 egyéb versenyen 15.000 mérkőzést bonyolítottunk le hivatalosan, szabályok szerint, bíróval levezényelve. Ez óriási szám, sok ember áldozatos munkája kellett hozzá. Április utolsó szombatján egy egész napos szemináriummal ünnepeltük meg az évfordulót Grappling Jubileum néven. Négy tatamin mentek egymás mellett egész nap a szemináriumok Gi, NoGi, Combat (ütő-rúgó) és Gyermek szekciókban. Nagy sikere volt, ezentúl minden év áprilisának utolsó szombatján megrendezzük. Ekkor tartottuk a szokásos éves Közgyűlésünket, illetve 100 emberes gurulást is rendeztünk. A 100 emberes gurulás során folyamatosan váltják egymást az ellenfelek, mindenki 4 percet gurul, közel három és fél órán keresztül ment megállás nélkül a gurulás.

– Személyes évfordulód is volt.

– 1979. augusztus 30.-án voltam először judo edzésen 16 éves koromban, 40 éve vagyok tehát a tatamin. 1982-ben kezdtem ju jitsu-val foglalkozni, 1984-ben tartottam az első edzést. 1987-ben alapítottam a kecskeméti klubot. 1992-ben kaptam meg a fekete övet, 2009-ben a piros-fehéret. Nagyot változott a világ az elmúlt 40 év alatt. Akkoriban teljesen természetes volt, hogy 10-15 év kemény munka kell ahhoz, hogy szép sötét színű öved legyen. Manapság már kevesen vállalják ezt. Többen adják fel egy idő után ma, mint akkoriban. A mai kezdők közül kevesebben fogják elérni a 40 éves évfordulót. A média is más értékrendet közvetít. A harsány, a szenzációt kereső, a celebeket bemutató média mind azt sugallja, hogy gyorsan, mindent azonnal érj el, az sem baj, ha van egy kis svindli, egy kis csavar a történetben. A cél szentesíti az eszközt, az eredmény az, ami számít, nem pedig a tisztesség és az elvek.

– Érdekes, hogy az elveket említed…

– A harcművészetek, a Budo értékrendjében kiemelt szerepet játszanak az elvek. Fontos, hogy bizonyos szabályokhoz ragaszkodjunk, azokat betartsuk akkor is, ha az a nehezebbik út. A mai világ a könnyebbik útról szól. De az elvek nem csak a Budo-ban fontosak, egy közösség vezetőjét, képviselőjét, politikust is csak olyat szabadna választanunk, akik bizonyos elveket betartanak, akik a közösséget szolgálják, ennek megfelelő értékrenddel bírnak. A helyzetüket valóban szolgálatként és nem hatalomként élik meg. Sajnos ma sokszor az az érzésem, hogy a regnáló politika kifejezetten azokat az embereket keresi, akik nem ragaszkodnak ezekhez az elvekhez, akiket a saját képükre tudnak formálni, akiket a hatalom kiszolgálóivá tudnak degradálni. Nekünk vannak elveink, a munkánkban, a versenyeinken próbálunk bizonyos szabályokat betartani, bizonyos szintet hozni. Hogy Esterházy Pétert idézzem: „Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.” Az ember személyiségét jellemzi, hogy milyen elvekhez ragaszkodik, milyen szabályokat tart be. A tapasztalatom az, hogy az azonos értékrenddel bíró emberek felismerik egymást, szívesen dolgoznak együtt. Ezért nagyon fontos a vezetés értékrendje. A saját szemléletére formálja a szervezetet, különösen egy alulról szerveződő közösség esetében. És ugyanez van a másik oldalon is, akik személyes hasznot akarnak húzni, akik hatalomként és nem szolgálatként élik meg a vezető szerepüket, hát ők is felismerik egymást és keresik egymás társaságát. Sérülékeny az olyan vezetés, amelyikbe ilyen értékrendű személyek kerülnek be, kívülről könnyen megtéveszthetők, manipulálhatók. Ez történhetett szerintem az interjú elején említett esetben is.

– Mások meg szokták ünnepelni az ilyen komoly személyes évfordulót. Te nem gondoltál rá?

– Nem. Az a véleményem erről, hogy a nem a személy számít, hanem a közösség. Egy személy munkája annyiban számít, amennyiben segíti a közösséget, amennyiben az megjelenik a közösség eredményeiben. Ezért a Global Grappling közösség 10 éves évfordulóját megünnepeltük, az én személyes évfordulómat nem, de természetesen az én munkám is benne van a 10 éves évfordulóban. Most a közösségi ünneplésről beszélek. A feleségemmel is idén ünnepeltük a 40 éves megismerkedési évfordulónkat, azt természetesen családi körben megünnepeltük. Egyébként tudom, hogy ez gyakorlat, korábban voltam Franz Strauss mester 40 éves évfordulóján és Vlado Schmidt mester évfordulóin is.

– Utaltál a politikára is. Te politizálsz?

– Nem. Bár ez sem ilyen egyszerű. Sokszor találkozom azzal a dilemmával, hogy az a politizálás, ha megszólalunk, reagálunk egy bizonyos eseményre, történésre, vagy éppen az a politizálás, ha nem reagálunk? Nehéz eldönteni. Az a politizálás, ha hagyjuk, hogy a regnáló hatalom bármit megtegyen velünk, ki legyünk szolgáltatva neki, vagy az a politizálás, ha a kirívó esetekben tiltakozunk? Ha az általános emberi értékek, a józan paraszti ész alapján döntünk, akkor az szerintem nem politizálás. Az idei önkormányzati választáson képviselőjelölt volt az egyik tanítványom és megkért, hogy közösen menjünk be a kecskeméti rádióba és adjunk interjút. Természetesen segítettem őt, függetlenül attól, hogy amelyik párt képviselőjelöltje, azzal a párttal egyetértek, vagy sem. Hiszem, hogy függetleníteni tudjuk magunkat, ebben az esetben én az embert, a barátomat támogattam, nem pedig a pártját. A másik eset az volt, amikor a politika leváltotta annak az iskolának az igazgatóját, ahol már három évtizede tartom ez edzéseket. Nagy tekintélyű, szakmailag kiváló és szuverén, elvekkel rendelkező személyiség, a teljes iskola őt támogatta. A helyére akartak ültetni egy bábot, aki nem az iskola érdekeit képviseli, éppen ellenkezőleg, a hatalom kiszolgálója lett volna. Most az a politizálás, ha megszólalunk, vagy az, ha nem? Sportvezetőként az alulról jövő kezdeményezések, a civil szerveződés, az eredeti értelemben vett önkormányzatiság támogatója vagyok, szerintem egyértelmű, hogy hogyan kell reagálnunk az ilyen eseményekre. Pontosan az elveink betartása miatt. Hiszem, hogy a klubomban nem a technikák oktatásával, a Szövetségben nem csak a magas színvonalú versenyek szervezésével, hanem elsősorban az értékrend, az elveink közvetítésével nevelünk. Ehhez természetesen szükséges a hitelességünk is, azaz nem lehet ellentmondás az értékrendünk, az elveink és a megnyilvánulásaink, cselekedeteink között. Nem prédikálhatunk vizet, miközben bort iszunk.

– Mire gondolsz?

– Tapasztalom, hogy éppen azok beszélnek az ego visszaszorításának, letörésének a szükségességéről, akikben tombol az ego. Olyan az ember, hogy a saját hibáit könnyen észreveszi másban, könnyen felrója másnak. Ahogy mondani szokás: „Az az ember beszél a tűzről, akinek ég a háza!” Az az ember beszél egy tulajdonságról, egy hibáról, akit az foglalkoztat, akinek az probléma. Az vádol minket anyagi haszonszerzéssel, akinek a fejében az van, akit éppen az motivál. De lehetne más példákat is mondani. Nem követelhetek meg olyat a tanítványaimtól, amit magam nem tartok be. Ha elvárom, hogy rendes ruházatban, felszereléssel, felkészülten, a korábbi edzések anyagát átgondolva jöjjön edzésre, akkor magam sem tehetek másként. Ha az öltözőbe csak papucsban lehet kimenni, akkor én egyszer sem mehetek ki mezítláb. A személyes példamutatás nagyon fontos. Általában nagyon fontos, hogy a szerepünket szolgálatként éljük meg, ne hatalomként. Mi vagyunk a közösségért, nem a közösség miértünk. Ez a szemlélet könnyen felismerhető szerintem. Ha a vezetőség a közösség motorja, a fejlődést ők indukálják és a folyamatok közösség érdekében történnek, a változások jobb helyzetbe hozzák a szövetséget, akkor az egy jó vezetés. Ez a felfordított piramis esete. A vezetés van alul, a munkája a felül lévő nagy többséget, a közösséget szolgálja és nem pedig fordítva.

– Említetted, hogy 32 éve vezeted a klubodat, a Tatami Centrumot.

– Féléves rendszerben dolgozunk, most vagyunk a 65. félévben. Beszéltünk már korábban is arról, hogy sok mestert és kiváló versenyzőt nevelt ki a kecskeméti klub, a Tatami Centrum. Manapság ritka az ilyen hosszú idő óta azonos helyszínen, azonos körülmények között és színvonalon működő harcművészeti klub. Sokszor azt látom, hogy a kevés biztos pont egyike, amelyikre egy tanítvány támaszkodhat. Családok bomlanak fel, egyik iskolából a másikba kerül a gyerek, de az edzések azok állandóak. Látom. hogy ezt megbecsülik, a szülők fontosnak tartják, hogy ne maradjon ki edzés. Azon kevés alkalom egyike, amikor közvetlen, kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetünk, a pillanatot megélhetjük, 100%-ban itt vagyunk. Az új generációnak már az étkezés, a tanulás, esetleg a filmnézés közben is kell a stimuláció, a telefon nézegetése, szinte sosincs ott teljes mértékben. Sok dologról a tudásunk közvetett, nem megéljük, hanem tanulunk róla. Gondoljunk bele, a tanítóknak sincs a tanított anyag nagy részéről közvetlen tapasztalata, azt tanítja, amit ő is tanult, de nem élt meg. A mai világban teljesen általános, hogy ismereteinket így szerezzük. Kevés az a terület, ahol személyes tapasztalatokat szerzünk, ahol megéljük, átéljük a történéseket. Azt azért beláthatjuk, hogy az ilyen fejlődésünk teljesen más, másként épül be a megtapasztalt, az élménnyé vált tudásunk, mint amiről ’csak’ tanultunk. Ahogy Swami Sivananda jógi mondja: „Egy gramm gyakorlás felér több tonna elmélettel!” Kevés ilyen jellegű tapasztalásunk van. A mai világ a virtuális irányba tolódásról szól. Az edzésen megélt tapasztalatok valósak, a barátságok valódiak, az izzadság valódi, a fejlődésünk valódi, a látszat mögött a valóság van. Hitelességünk másik oszlopa a múltunk. Egyrészt az, hogy ha vizet prédikálunk, akkor ne igyunk bort, másrész az, hogy mit tettünk le az asztalra. Kik vagyunk, honnan jöttünk, mit csináltunk, mióta és milyen színvonalon? Célunk, hogy oktatóként, sportvezetőként is hitelesek legyünk. Amit oktatunk, amit átadunk, amilyen példát mutatunk, az belőlünk fakad, azt mi is megéltük, azt mi is átéltük, megtapasztaltuk.

– Ha azt vesszük, a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség Elnökségébe kerülésed is ennek köszönhető…

– Valóban, egyrészről régóta benne vagyok a jitsu-ban, másrészről pedig huszonnégy éve rendezek versenyeket. Mindkét területen szerzett tapasztalatom fontos volt a szakszövetségnek, ezért választottak meg alelnöknek. Igyekszem az elvárásoknak a legjobb tudásom szerint megfelelni. A versenyrendezésben a legfontosabb feladatunk a jó gyakorlat kialakítása. Jó gyakorlat (módszer) alatt azt értem, hogy alkalmas a cél megvalósítására, nincsenek szembeszökő hibái. Amikor majd meglesz a jó gyakorlat, akkor azt fogjuk finomítani, még jobbá tenni versenyről versenyre. Erre kell, hogy igényünk, szándékunk legyen, ez a hozzáállás elengedhetetlen a szervezet részéről, e nélkül nem megy. Furcsállom, amikor egy étteremben ebédelés végén – laikus kívülállóként mind a helynek, mind az ételnek sok azonnal orvosolandó problémáját látva – megkérdezik, hogy mennyire vagyok megelégedve. Hát ők nem látják az ordító hibáikat? Visszatérve a Szakszövetségre, nem csak úszni kell megtanítani az embereket, hanem uszodát is kell építeni, azaz nem csak a metódust kell kialakítani, hanem a feltételeket is meg kell teremteni. Sokszor egy kialakult rossz gyakorlatot átalakítani nehezebb, mint teljesen újat felépíteni. (Hasonló ahhoz, mikor az ember egy judo-ban jártas tanítványt szeretne megtanítani jitsu-s módon gurulni, esni, zuhanni. Egy képzetlen, de lelkes tanítványnak egyszerűbb megtanítani, mint egy berögzült eddigi gyakorlatot átalakítani.) A Szakszövetségben jó úton haladunk, belátható időn belül meglesz a jó gyakorlat. Onnantól kezdődik majd az igazi munka. Most a legfontosabb feladatunk az áprilisi Európa Kupa és Budapest Open versenyre felkészülni, azt lehetőségünkhöz mérten a legjobban levezényelni.

– 10 éves a közösség, 32 éves a klub, 40 éve vagy tatamin. Ez már komoly múlt…

– Komoly múlt és komoly tradíció. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy édesapám is tartott edzéseket ebben az iskolában? Mert hallották, hogy a nyolcvanas években is volt itt ju jitsu edzés. Nem, mondom, az is én voltam. Ez már egy generációnyi időszak. Ahogy említettem végig féléves rendszerben dolgoztunk. A félév első hónapjában (szeptemberben és februárban) van a tagfelvételünk, az utolsó hónapban (januárban és júniusban) a klubvizsga. Félévente egyszer van minden csoportunk közös edzése a Demonstrációs Edzés, melyen demonstráljuk a klub alapelveit, az egyenlőséget, az egységességet és a magas technikai színvonalat. Az edzések tartásában, a klub vezetésében is vannak szabályok, melyeket be kell tartanunk, ahhoz, hogy a hitelességünk megmaradjon. A kezdetekben itt is ki kellett alakítani egy jó gyakorlatot, és aztán azt folyamatosan tökéletesíteni. Ebből a gyakorlatból (ha hosszú ideig /évekig, évtizedekig/ fennáll) alakul ki a tradíció és a hitelesség. Természetesen mindig fontos a megújulás. A megjelenésünknek igazodni kell a mai időkhöz. Azt látom, hogy az egyik legfontosabb kérdés a tradíció és a megújulás kapcsolata, hogyan kezeljük, lehet-e egységben e kettő? Vannak, akik a tradíció elárulásának tartják a megújulást. Nem titok, hogy ez is közrejátszott abban, hogy leváltottak a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnöki posztjáról 2013 elején. Hiszem, hogy lehetséges a megújulás, sőt a létszám megtartásához (azért, hogy ne fogyjunk el) szükség is van rá, nélkülözhetetlen. Tudomásul kell vennünk, hogy ma más fórumon és más módszerrel kell megjelennünk, mint korábban. Az nem a tradíció elárulása, ha a modern lehetőségeket (közösségi média, mai hívószavak alkalmazása stb.) igénybe vesszük. Hallani, hogy a katolikus egyház is egyre inkább felismeri ezt. Kiváló példa szerintem a Béres csepp. Igazi Hungarikum, igazi tradíció. Mégis használja az új lehetőségeket, a TV-ben éppen most egy olyan új terméket ajánl, melynek hirdetésében az éppen aktuális hívószó (flavonoid) elhangzik. Ettől a Béres csepp marad az, ami volt, és a cég árbevételének túlnyomó része abból származik. Lehet, hogy ma éppen az új terméken keresztül jut el egy új vevő az eredeti Béres csepphez. Hogy Szövetségünk elnökét, Kovács Gábor barátomat idézzem: „Ha nagyobb a merítés, akkor több is marad!” Fontos, hogy megtaláljuk az utat a mai kor emberéhez, ehhez kellenek az új módszerek, az új hívószavak, esetleg az új termékek. Hiszem, hogy a grappling ezt a szerepet (is) betölti. Egy másik példa a Coca Cola vagy a Pepsi Cola. Százéves tradíció, mely nem rest új terméket és új hívószavakat felhasználni a fennmaradáshoz, a bővüléshez (Zéro Cola).

– A korábbi beszélgetésben is, és a mostaniban is szóba kerültek a vezetői tulajdonságok. Te milyen vezetőnek tartok magad?

– Nagy a felelőssége annak, aki befolyásolhatja azt, hogy egy szervezet, klub, szövetség miként fejlődik, milyen irányba megy, milyen munkát végez. A személyisége óhatatlanul rávetül a szervezetre, a maga képére formálja. Három éve is beszéltünk arról, hogy mennyire fontos, hogy személyes dolgai, a háttere rendben legyen, hogy pl. a telefont mindig felvegye, a felmerülő problémákkal, kérésekkel foglalkozni tudjon, legyen tartaléka. Idéztem Babits Mihályt: „Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” Csak olyan vezetőt szabadna választanunk, akinek van tartaléka, aki nyitott, akihez lehet fordulni. Fontosnak tartom itt is a személyes példamutatást, lássák, hogy a munkából is kiveszi a részét. A versenyekre általában az elsők között érkezem és az utolsók között hagyom el a csarnokot. Ahogy a versenyszervezésben, itt is késznek kell lennünk a folyamatos fejlődésre. Ezen a téren is sok hiányosságom van, de igyekszem kijavítani őket.

– Miben látod a hiányosságaid? Mondanál erre néhány példát?

– Bár a közösség érdekében dolgozom, a személyes érzelmeim is belejátszanak a döntésekbe. Nem tudok teljesen elvonatkoztatni tőlük. Ha pofán vágnak, akkor nem fogom odatartani a másik orcámat is. Annak az embernek, aki korábban hátba szúrt, annak nemhogy kést, de tollat sem adnék többet a kezébe. Ez még akkor sem következhet be, ha a közösségnek esetleg ez lenne az érdeke. Aztán, a Szövetség, a klub, a Global Grappling dolgainak a szervezésével nagyon sok teendő van. Ezeket nem feltétlenül a megfelelő prioritással rendezem, vannak ’nemszeretem’ dolgok, amelyek háttérbe kerülnek. Például a beszámolók, statisztikák, összefoglalók mindig a legutolsó pillanatban készülnek el. Vagy egy másik hibám például, hogy nehezen delegálok munkát. Sok olyan feladat van, amit átadhatnék, de inkább magam megcsinálom. Ezen a jövőben változtatni kell. Nem feltétlenül vállalok fel minden olyan konfliktust, amibe bele kellene állni. Ha látom, hogy más módon is megoldódhat a probléma, esetleg bizonyos idő múlva magától megoldódik, akkor nem állok bele. Különösen nem a sértésekbe, a provokált konfliktusokba. Hogy ismét Füvesi Sándor barátomat idézzem: „Azok a kések nem állnak belénk, amelyeket hagyunk tovább repülni!” Nyilván sok egyéb hiányosságot is fel lehetne sorolni, ezen a területen mindig tudunk fejlődni. Talán meg sem kell említenem, hogy természetesen nem tudok annyi időt fordítani az ügyek intézésére, mint amennyit megérdemelnének. Civilben nekem is van munkám, ahol kötelezettségeim vannak, ezenkívül ott van a klub, a család is. Azt látom, hogy éppen ez okoz konfliktust a tisztségviselőkben, ezért vállalják kevesen a szövetségi munkát. Az egyéni sportmúltból, az egyéni fejlődésből természetes módon következik az, hogy a magas szintre jutók klubot alapítanak. De ebből utána már nem következik a szövetségi munka, bár a szükségességét mindenki látja. Ez bizony már a negyedik szint a munka, család, klub hármas után. Szövetségünk anyagi lehetőségei is korlátozottak. Legfeljebb a költségek részbeni megtérítésének tekinthető az a javadalmazás, amit a bírók és segítők kapnak egy versenyen, az oktatók egy-egy szemináriumon, táborban. A vezetőség természetesen a tevékenységét ingyen, társadalmi munkában végzi. Látnunk kell, hogy a közösség szolgálatát mindenki a saját idejének, pénzének, energiájának a terhére csinálja, azért nem várható el automatikusan az, hogy ebbe bárki is besegítsen. Nagyon meg kell becsülnünk azokat az embereket, akik ebben a munkában részt vesznek. Miért csinálják mégis? Mert e nélkül nem lenne Szövetség, e nélkül nem lenne versenyzés. Egy nemes ügynek, egy fontos kezdeményezésnek a részesei és az eredmény létrejöttéhez a munkájuk elengedhetetlenül szükséges. Érzi mindenki a saját hozzáadott értékét, a szerepének a fontosságát, és ez jó érzéssel tölti el. A magam részéről mindenképpen így viszonyulok a közösségi munkához.

– Említetted, hogy Rendkívüli Kongresszust tartottatok szeptember elején. Mi volt a célja?

– Augusztusban kaptuk meg az UWW képviseletet, azaz onnantól tudja a Magyar Grappling Szövetség a szakszövetségi feladatait maradéktalanul ellátni. A Rendkívüli Kongresszus célja az volt, hogy a tagegyesületeinket mozgósítsuk a megnövekedett feladatok ellátására. Számba vettük a feladatokat és a lehetőségeket ezek teljesítésére, megoldására. Mindenki segítségére szükségünk van, csak összefogással felelhetünk meg a nagyszabású terveknek, céloknak. Hatalmas munkát végeztünk az elmúlt évtizedben, de a következő 10 évben még komolyabb fejlődést mutathat fel a Szövetség. Már 2015-ben az első Grappling Kongresszus kimondta, hogy célunk az, hogy a húszas évek (2020-29) a Grappling Évtizede legyen. Azóta ennek előkészítésén dolgoztunk, és nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült a Szövetséget megalapítani és minden jogosítványát a legmagasabb, szakszövetségi szinten érvényesíteni. A következő, a hatodik Kongresszus 2020. január 25.-én fogja bejelenteni a Grappling Évtizede (2020-29) elindulását és az első év(ek) programját. A Rendkívüli Kongresszus feladata volt a rendes Kongresszus előkészítése is. Megállapodtunk abban, hogy az Ügyintéző Bizottságban az egyes témákra albizottságok alakulnak.

– Tíz év után és a Grappling Évtizede (2020-29) elindulása előtt vagyunk éppen.

– Amikor 2015-ben először beszéltünk erről az I. Grappling Kongresszuson, már akkor úgy terveztük, hogy a Grappling Évtizede (2020-29) elejéig, azaz a mostani időpontig befejezzük az alapok lerakását. Ez öt cél megvalósulását jelenti. Úgy látjuk, hogy ezek a célok mind megvalósultak. Egyrészt kialakítottuk a versenyrendszert. Most a nyolcadik évadban vagyunk és mindegyik évadban voltak fontos újítások. Ezek eredményeképpen fokozatosan kialakultak a négy versenyszámban a Kezdő – Haladó – Expert szekciók, 6-79 év között minden korosztályt elérünk. A weben nevezünk, a mérkőzések beosztása követhető szintén a weben, élő közvetítést adunk a Youtube-on, a mai elvárásoknak megfelelően tudunk dolgozni. Minden egyes alkalommal hozzuk a magas színvonalat, ez gyakorlatilag szabvánnyá vált. A szabályokban az igazán lényeges elemek már bevezetésre kerültek, a következő években már csak a nemzetközi trendeknek megfelelő módosítások várhatóak. Másrészről kialakult a grappling közösség. Hatalmas fejlődésen mentünk keresztül, jelenleg a Global Grappling webes rendszerében kétszáznál több klub kétezernél több versenyzője van regisztrálva. Kiemelendő a szlovák klubok és versenyzők nagy száma. A Sporttörvények való megfelelés miatt egy nagy átalakulásban vagyunk jelenleg. Ennek lényege, hogy 2020-ban, az évtized első évében minél több versenyzőt vigyünk át a Sportolói Információs Rendszerbe (SIR), ugyanis 2021. január 1.-től csak az így regisztrált versenyengedéllyel rendelkező sportolók versenyezhetnek a Liga fordulókon. Harmadrészt kialakult egy intenzív grappling szakmai program. Ez alatt azoknak az eseményeknek a rendszerét értjük, melyeket az Egyesület és a Szövetség intéz, melyek a rendezvénynaptárunkban benne vannak. Ezek a Kongresszus, a G4 Liga fordulók (beleértve a szlovákiai fordulót is), az UWW kvalifikációs verseny, az Európa Bajnokság és a Világbajnokság, a Gyakorló Versenyek, a Grappling Jubileum és a Közgyűlés, a Diákolimpia®, a Nyári Tábor, a Magyar Bajnokság, az eseti versenyek és szemináriumok, az edzői, bírói és segítői képzések, a TEK Budo és Küzdősport Gálája. Azt gondolom, hogy ma a Szövetség egy eseményekben gazdag, aktív, magas szintű szakmai életet élő közösség. Negyedrészt rendeződött a grappling jogi helyzete. Ez éppen ebben az évben csúcsosodott ki, mostanra szinte mindent elértünk, amit akartunk. Ez egyrészről sokkal több, másrészről kicsit kevesebb, mint amit öt éve beterveztünk. Ami nem sikerült, az a felvi.hu listájára felkerülés, de erről már beszéltem. Úgy terveztük, hogy az első évtized végére ’sima’ szövetséget alakítjuk meg és három-öt évvel később, 2022 környékén alakulunk át szakszövetséggé. Az eredeti program szerint tehát 2026-ban feleltünk volna meg a teljes mértékben a Sporttörvények, most pedig már 2021-re így lesz. Öt éves előnyben vagyunk tehát. Ez egyértelműen Kovács Gábor elnökünk érdeme, ő volt az, aki hitt abban, hogy rögtön szakszövetségként is megalakulhatunk és meg bírta győzni erről az Elnökséget. Ötödrészt a grappling elfoglalta a helyét a sportpalettán. Bő tíz éve egy új versenyrendszerként jelent meg a grappling Magyarországon. A térképen egy kis pontként született meg, majd komoly területté, közösséggé nőtte ki magát. Bár nagyon sokan ma sem tudják mi az a grappling, a szakma, a közeli ágazatok és stílusok, a hivatalok, az állami apparátus tagjai azonban igen. Van már egy alap, mire tudunk építkezni, évről-évre előrébb vagyunk, könnyebb a munkánk. Bebizonyítottuk, hogy lehet ránk számítani mind a Minisztérium, mind a Törvényszék, mind a Nemzeti Versenysport Szövetség részéről. Partnerek vagyunk a terület kifehérítésében, 100%-ban meg kívánunk felelni a Sporttörvény rendelkezéseinek. Kiválóan együttműködünk a Magyar Birkózó Szövetséggel, a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetséggel, a Magyar Diáksport Szövetséggel, a Terrorelhárítási Központtal, a Magyar Antidopping Csoporttal, a Nemzetközi Birkózó Szövetséggel, a World Grappling Committee-vel. Nem volt tervezve a konfliktusunk az MMA Szövetséggel, de ott is elindultunk a jó irányba. Azt gondolom, hogy ezen a területen is többet teljesítettünk, mint amennyit öt éve elképzeltünk.

– Mi a Grappling Évtizede (2020-29) program lényege?

– Természetesen a korábbi programunk folytatása. Ez szerintünk egy jól hangzó név, mely segít meghatározni a jövőnk újabb szakaszát. Egy mérföldkövet elértünk, az alapokat letettük, következő munka pedig a folytatása lesz az eddiginek. Hosszú távú céljaink meghatározásában segítségünkre az értékrendünk, a küldetésnyilatkozatunk, azaz a missziónk és a víziónk van. Korábban meghatároztuk Szövetségünk legfőbb értékeit, ezek a tisztelet, a csapatmunka és a szakmaiság. Ebből küldetésünkre, együttműködésünk módjára, az egyes részvevők munkájára vonatkozóan sok konkrétum megfogalmazható. A Grappling Évtizede (2020-29) programja ebből következik, és egy mondatban így hangzik: A grappling sportággá válása, a hazai és nemzetközi kapcsolataink megszilárdítása, bővítése. A grappling rövid múlttal rendelkezik, eddig elsősorban szabályrendszerként volt ismert. A sportággá váláshoz elengedhetetlen a grappling tematika kidolgozása. Ennek a tematikának két fő pillére van, az egyik az egyénre vonatkozik, a másik pedig a klubra. Egyrészt az a módszertan, mely leírja, hogyan neveljünk az érdeklődő kezdő sportolóból a Világbajnokságon is éremesélyes, a grappling technikát jól ismerő és azokat alkalmazni tudó tapasztalt versenyzőt. Másrészt a grappling tematika a klub életpályát is leírja, azt a folyamatot, mely az egyesület megalapításától, a Magyar Grappling Szövetséghez csatlakozástól a kiteljesedésig, azaz az említett, a Világbajnokságon is éremesélyes versenyzőket kinevelő, magas szakmai munkát végző képviseletté válásig tart. A Grappling Évtizedében szeretnénk felzárkózni a többi sportág mellé, szeretnénk az ismertségünkön, eredményeinken javítani. A víziónk az, hogy a következő évtized végére a grappling sportág összemérhető lesz ismertség, létszám, eredményesség és szakmai színvonal tekintetében a rokon sportágakkal (ju jitsu, birkózás, cselgáncs, MMA). Ez azt jelenti, hogy az évtized végén a grappling iránt érdeklődők az ország egész területén találnak olyan klubot, mely a Szövetség tagja, melyben magas szintű szakmai munka folyik, ahova csatlakozhatnak. Ez azt jelenti, hogy az évtized végén nekünk is lesznek felnőtt és korosztályos Világ- és Európa Bajnokaink, nemzetközi szinten is sikeres versenyzőink. Az első évekre vonatkozóan a részletes programot a januári rendes Kongresszusunk fogja meghirdetni. Nagy meglepetést nem fog okozni, a korábbi munka logikus folytatása lesz, különös tekintettel a Sporttörvénynek megfelelésre, illetve azokra a területekre, ahol le vagyunk maradva.

– Mondanál példát a legelső teendőkre is?

– Bár a szabályzataink készen vannak, azok steril, kiinduló változatok. Az eddigi gyakorlatunk alapján aktualizálni kell őket. Ebből a szempontból a Szervezeti és Működési Szabályzatunkkal (SZMSZ) van a legtöbb teendőnk. Meg kell ismernünk az UWW egyes szabályzatait is, és ha szükséges, a mieinket hozzá kell igazítani. Ahogy már említettem a Global Grappling webes rendszerében regisztrált klubok figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy minél többen lépjenek be a Szövetségbe és regisztrálják a versenyzőiket. Akiknek ez szükséges, segítünk az egyesületük megalapításában és bejegyzésében is. A Szövetség egyik legfontosabb feladata, hogy a grappling tematika szerint a csatlakozástól a kiteljesedésig segítse a tagegyesületeket az életpályájukon. Az egyik legfontosabb téma (ki is van emelve a programban) a nemzetközi kapcsolataink javítása. Nagy a lemaradásunk. Kevés a külföldi versenyző a versenyeinken, mi is kevés külföldi versenyre járunk. Ebből a szempontból a szlovák klubokkal való kapcsolatunk kivétel, gyakorlatilag a G4 Liga egy közös versenysorozat velük. Szeretnénk segíteni az ő kijutásukat is az Európa Bajnokságra és a Világbajnokságra. Szeretnénk bevezetni az angol nyelvet minél több területre. A versenyszabály és a versenykiírás, az értesítő e-mail-ek már ma megjelennek angolul is. Szeretnénk a versenyek lebonyolításában és a webes megjelenésünkben is átállni az angol nyelvre. Össze kell állítanunk egy angol szótárt és kifejezés-gyűjteményt. El kell érnünk, hogy ugyanarra a fogalomra mindig egységes szóhasználatunk legyen. A jövő évben két nagynevű versenysorozat magyarországi fordulójának lebonyolításába is besegítünk, ettől is remélve a nemzetközi kapcsolataink bővülését. Az egyikük már rendezett versenyt Magyarországon, a másik pedig jövőre jön először hazánkba. Ezen kívül az UWW Budapest Open versenyt is szeretnénk bevezetni, ez viszont valószínűleg csak 2020 után (talán 2021-ben) kezdődhet. Három évre előre egy-egy áprilisi hétvégét bérelünk a Sportkastélyban, már 2020-ra is, ezt azonban átadtuk az MSJJSZ-nek, segítünk a Ju Jitsu Budapest Open 2020 megszervezésében 2020. április 4-5.-én, ez a verseny az U12 és U14 korosztálynak Európa Kupa mindhárom versenyszámban. A 2020-as év sportdiplomáciájának egyik célja a 2021. évi UWW Budapest Open verseny előkészítése, a megrendezési feltételek tisztázása. Célunk, hogy utána minden évben megrendezzük. A jövő év egyik fő célja az, hogy hazánkat méltó módon képviseljük a 2020-as Európa Bajnokságon és Világbajnokságon. 2017-ben ötvenfős delegációt vittünk a Világbajnoksága, majd jött a nagy törés, 2018-ban nem mentünk, 2019-ben pedig 7 fővel. A jogosítványaink kiteljesedésével, a kapcsolataink normalizálásával esélyt kaptunk, hogy a korábbi nagy létszámot valamikor újra elérjük. 2020-ban szeretnénk ebbe az irányba lépni, nagyobb létszámmal kijutni. Most különösen nagy hangsúlyt helyezünk a bírókra, szeretnénk minél több bírót kivinni a nemzetközi versenyekre. A jövő év legfontosabb célkitűzése az, hogy elérjük, hogy a Magyar Bajnokság és a Grappling Diákolimpia® helyezettei megkapják a felvételi pontjaikat, a grappling felkerüljön a felvi.hu sportági listájára. Ebben van még lemaradásunk, de feltétele volt a nemzetközi képviselet megszerzése. Ugyancsak várnunk kellett az UWW tagság megszerzéséig a Magyar Grappling Szövetség megjelenésével a weben, a közösségi portálokon, a verseny külsőségeiben. Ez a munka már elkezdődött, de a fő része 2020-ban teljesül majd. Elindítottuk a FaceBook oldalt, kicseréltük a verseny molinóját szövetségire, legyártottuk a szövetségi Gi-ket, készen vannak a szövetségi oklevelek, viszont a szövetségi honlap csak jövőre indul. Az egységes szövetségi arculat és kommunikáció kidolgozása is a jövő év feladata. Arra számítunk, hogy a versenyeinkre egyre többen fognak járni, szükség lesz több bíróra, segítőre. Szeretnénk a bírói és segítői képzéseinket bővíteni, minél több új képzett, gyakorlott bírót és segítőt bevezetni. A grappling tematika, az edzői, bírói, segítői képzéseink segédleteit, publikációit és videóanyagait is elkezdjük kidolgozni. Ennek a formáját, arculatát, a fejlesztési folyamatát is kialakítjuk. Ősszel kibővítettük a nevezési lehetőséget az ütő-rúgó versenyszámokba. Már az Ifjúsági1 korosztálytól van lehetőségük a fiataloknak küzdeni a Combat Grappling és a Kesztyűs Küzdelem számokban. Ezt a bővítést hívjuk Combat Light-nak, az érdemi munka e területen is 2020-ra marad, foglalkoznunk kell vele. A klubokban tudatosítanunk kell a lehetőséget, hogy áljenek is vele. Szeretnénk a kapcsolatunkat rendezni az MMA Szövetséggel. A jövő év folyamán remélhetőleg lezárul a Törvényességi Felülvizsgálati Eljárás, sikerül a beszélgetés elején jelzett terveket megvalósítani és a hosszútávon gyümölcsöző, egymást segítő közös munkát elindítani. Ahogy említettem a következő évtized egyik legfontosabb feladata az ismertségünk növelése. 2020-ban az évtizedre vonatkozó programot ki kell dolgoznunk, a munkát el kell kezdenünk. Ehhez egy fiatalos csapatot állítunk össze, mely sikerrel fogja használni a mai kor lehetőségeit, a közösségi médiát, a korábban már említett mai trendeket, hívószavakat, hogy sikeresen szólítsuk a fiatalságot, a grappling iránt érdeklődő potenciális közösséget. Ahogy arról már korábban is beszéltünk, a Szövetség anyagi helyzete nem igazán jó. A Magyar Válogatott tagjai, a bíróink a saját pénzükön utaznak és fizetik a díjakat. Egyik legfontosabb feladatunk továbbra is a finanszírozási lehetőségek keresése, az eredményes versenyzőket támogatni szeretnénk a nemzetközi versenyekre kijutásukban. És természetesen az élet megy tovább, a napi jogszabályi, állami kötelezettségeinknek folyamatosan eleget kell tenni. A klubokban, egyesületekben felmerülő problémák megoldásában segítenünk kell. A már megszokott, és várt eseményeinket újra és újra meg kell rendeznünk az eddigi magas színvonalon a G4 Grappling Liga fordulóktól a Nyári Táboron át a Magyar Bajnoki Döntőig.

– Már ez a felsorolás is nagyon sok feladatot tartalmaz.

– A munka megtalál minket. Persze csak akkor, ha nem ugrunk el előle. Amennyiben a szemléletünk az, hogy tenni akarunk a közösségért, erre jár az agyunk, akkor mindig meglátjuk, melyek azok a teendők, melyeket el kell végeznünk. Persze van, amikor a feladat kopogtat, sőt berúgja az ajtót. Rendszeresen tapasztalom, hogy a rendezvényeinkkel, a kötelezettségeinkkel kapcsolatosan több teendő képződik, mint amit el tudunk végezni. Ilyenkor a nem igazán sürgősek tolódnak, de azok sem maradhatnak el. Ehhez jön még a saját stratégiánk kidolgozása és megvalósítása, pl. az ismertségünk javítására. Ekkor mi magunk adunk feladatot magunknak. Fontos, hogy olyat vállaljunk, melyet be is tudunk tartani, amit el is tudunk végezni. Szerencsére olyan csapat áll a Szövetség mögött az Elnökségben, az Ügyintéző Bizottságban és az egyesületekben, mely garancia a sikerre, a munka magas szintű elvégzésére. A megfelelő szemlélet szerintem az, hogy a munkánk során, a gyakorlatunk megtapasztalása során megfigyeljük, felismerjük azokat területeket, ahol javítani tudunk, ahol jobbá válhatunk. A szükséges módosításokat megtesszük, és közelebb a módosított metódust tapsztaljuk meg. Az élet visszaigazolja vagy sem. Persze a módosításokat akkor tudjuk megtenni, ha lehetőségünk, hozzáférésünk van. Ezért használunk például a versenyszervezésben saját programot. Eddig minden egyes Liga forduló után volt egy listám, hogy mit kell módosítanom a programon. A versenyen szerzett tapasztalatok beépülnek a versenyprogramba. Most a ju jitsu szakszövetség kapcsán látom, hogy ez mennyire nagy előny. A ju jitsu-ban ugyanis előírás, hogy a Sportdata programot kell használnunk, amire nincs ráhatásunk, ott nem tudjuk ezeket a módosításokat megcsinálni. Persze az sem volna baj, ha valaki más csinálná meg, de ugyanazok a problémák most is megvannak, amelyeket már közel egy éve is tapasztaltunk. Fontos az a szemlélet, hogy ha problémát tapasztalunk, akkor azt akarjuk és tudjuk javítani. A Szövetség ügyeinek az intézésénél ezt a lehetőséget, ezt hozzáférést számomra a székhely és a képviselet biztosítja. A pozíció kevésbé érdekes, bár az is igaz, hogy azt a két dolgot pozíció nélküli ember nem szokta megkapni. Csak így tudjuk kialakítani a jó gyakorlatot ebben is, mint minden másban. Megéljük, átéljük a mostani gyakorlatunkat, figyelünk a javítási lehetőségekre, a szükséges döntéseket meghozzuk és változtatunk. Az élet válaszokat ad nekünk, melyeket természetesen figyelembe veszünk. Senki sem tudja előre megmondani például, hogy a közös ju jitsu és grappling verseny jó a kluboknak vagy sem. Csak az élet adhatja meg a választ. Elméleti síkon mondhatunk pro (egyszer kell utazni, kedvezményes a nevezési díj) és kontra (sok a nevezés egy napra, bonyolult a több szabályrendszer) is érveket, de azt hogy érdemes így szervezni vagy sem, azt csak az élet döntheti el.

– Van tehát munka bőven! Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk ehhez a munkához!

– Köszönjük! Kívánom az olvasóknak, hogy a jövő évben is találják meg az örömöt a családjukkal együtt a hétköznapokban, a sikert a céljaik elérésében! Legyen számukra sok kihívás, sok esély az önmegvalósításra! Vegyék észre, hogy minden egyes nap megfelelő nap a világ jobbítására. Ahogy Malacka vigasztalja Micimackót: Malacka:Miért vagy szomorú Micimackó? Micimackó:Mind meghalunk egy napon, Malacka! Malacka:De addig a napig minden egyes napon élünk, Micimackó!

Interjú Berkes lászlóval 2018
Interjú Berkes lászlóval 2017
Interjú Berkes lászlóval 2016
Interjú Berkes lászlóval 2015

Hozzászólások lezárva.