Újdonságok a hetedik évadban

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

Szokás szerint az évad elején újdonságokat vezetünk be. Ezek nagy részét a januári Kongresszuson már bejelentettük, itt most összefoglaljuk.

A hetedik évadtól az UWW Grappling szabályok szerint versenyzünk

A hetedik évadtól az UWW Grappling szabályok szerint versenyzünk

Az UWW Grappling szabályok szerinti versenyzés

A Magyar Grappling Szövetség megalakulásával kötelességünk az UWW grappling szabályok bevezetése a Liga fordulókra. Ezzel együtt jár, hogy minden fordulón lesz birkózószőnyeg. A hivatalos szabályok lefordítása megtörtént és szeptemberben képzéseket tartunk a szabályzatról. Szeptember 8.-án szombaton 10-17 óra között elméleti képzés Budapesten a Bokor utcai irodaházban, szeptember 15.-én szombaton 9-14 óra között gyakorlati képzés a XXIV. Gyakorló Versenyen Kecskeméten a Bányai Júlia Gimnáziumban. Az UWW szabályok bevezetéséről bővebben itt olvashatsz.

UWW Grappling szabálykönyv magyarul (PDF)

UWW Grappling szabálykönyv angolul (PDF)

Ezentúl minden Liga fordulón lesz birkózó pást

Ezentúl minden Liga fordulón lesz birkózó pást

Megszűnik a Master korosztály

Megszűnik a Master korosztály, mert annak nem volt megfelelője az UWW korosztályok között. A Junior előtti korosztályt Kadet-nak, a Felnőtt utáni korosztályokat pedig Veterán-nak hívjuk ezentúl. A korosztályok évjáratai szokás szerint egy évet lépnek előre az előző évadhoz képest. (Pl: a hetedik évadban a 2011-ben születettek már a Gyermek1 korosztályba tartoznak, míg tavaly még a Manó korosztályba)

A Kezdő-Haladó megbontás kiterjesztése

A hetedik évadban Gi Grappling és NoGi Grappling versenyszámokban kibővül a Kezdő-Haladó besorolás az Ifjúsági1 korosztálytól a Felnőtt korosztályig nőknél is férfiaknál is. (Eddig csak a felnőtt férfiaknál volt.) A Kezdők a Global Grappling szabályai szerint, a Haladók az UWW Grappling szabályai szerint küzdenek. Ezentúl a Felnőtt Kezdő kategóriában is 5 perc lesz a menetidő, mint a Haladóknál az UWW szabály szerint. A Kezdő kategóriákban sem rangsorpont, sem kvalifikáció nem szerezhető.

Korosztályok a hetedik évadban és a Kezdő-Haladó megbontás

Kezdő-Haladó megbontás

Korosztályok a hetedik évadban és a Kezdő-Haladó megbontás nagyobb változat (PDF)

A Gi Expert és a NoGi Expert kategóriák bevezetése

A korábbi terveknek megfelelően (a hatodik évadban bevezetett Kesztyűs Expert kategória mellé) a hetedik évadban bevezetjük a Gi Grappling és a NoGi Grappling versenyszámokban is az Expert kategóriákat. Az Expert kategóriák a továbblépést, a specializálódást, a kapcsolódást jelentik más szabályrendszerek felé, jelen esetben a JJIF Newaza szabályrendszere felé. Ahogy a Kesztyűs Expert kategóriák lehetőséget teremtenek a K1 szabályok szerinti küzdelemre, a Gi és NoGi Expert kategóiák pedig lehetőséget adnak a BJJ szabályok szerinti küzdelemre. Szintén hasonlóság, hogy az Expert kategóriák a Junior és Felnőtt korosztályokban lesznek megrendezve. Az Expert kategóriákban sem rangsorpont, sem kvalifikáció nem szerezhető.

A Gi és NoGi Expert kategóriákban a JJIF szabályai szerint folyik a küzdelem

A Gi és NoGi Expert kategóriákban a JJIF szabályai szerint folyik a küzdelem

JJIF Newaza szabálykönyv magyarul (PDF)

JJIF Newaza szabálykönyv angolul (PDF)

Felnőtt Magyar Bajnoki Döntő

Idén először, mégpedig szeptember 29.-én a Sportkastélyban rendezzük meg az önálló Felnőtt Magyar Bajnoki Döntőt Gi Grappling-ben egy női és hét férfi súlycsoportban, NoGi Grappling-ben két női és hét férfi súlycsoportban. A hatodik évad Liga fordulóin lehetett kvalifikálni a Döntőre. A Felnőtt Magyar Bajnokság új rendszeréről itt olvashatsz. Az első helyezést elérő versenyzők bajnoki övet kapnak.

Önálló Felnőtt Döntő lesz szeptember 29.-én a Sportkastélyban

Önálló Felnőtt Döntő lesz szeptember 29.-én a Sportkastélyban

Piros és nem piros rashguard a NoGi ruházatban

Ezentúl a hivatalos versenyeken a NoGi ruházatos küzdelmekben az elsőként szólított versenyző kötelezően piros rashguard-ban, a másodikként szólított nem piros rashguard-ban (olyan rashguard-ban, melyben nincs piros szín) lép pástra. A NoGi ruházatos versenyzőnek tehát egy piros és egy nem piros rashguard-ot is hoznia kell ezentúl a versenyre. Megszűnik a piros bokaszorító használata. A Gi ruházatban továbbra sincs megkötés, ott a piros öv a megkülönböztetés (a piros övet mi adjuk használatra).

Az elsőként pástra hívott versenyzőnek piros rashguard-ban kell küzdenie

Az elsőként pástra hívott versenyzőnek piros rashguard-ban kell küzdenie

Elindult a versenyzői igazolások kiadása

A Magyar Grappling Szövetség, mint hivatalos szakszövetség regisztrálja a versenyzőket a Sportolói Információs Rendszerbe (SIR). A folyamat elkezdődött, már kiadtuk az első versenyigazolásokat. Bár a hetedik évadban még lehet versenyezni versenyengedély nélkül és rangsorpont is szerezhető, de kvalifikációt csak a versenyengedéllyel rendelkező versenyzők kaphatnak! Ez mind a nemzetközi, mind a Magyar Bajnokságra kvalifikációra vonatkozik! A versenyengedély azért is jó, mert jár vele egy a Sporttörvény által elismert sportbiztosítás is 365 napra. (Már most jelezzük, hogy egy év múlva, a nyolcadik évadtól kötelező lesz, azaz 2019 őszétől csak grappling versenyengedéllyel lehet majd versenyezni!)

A Magyar Grappling Szövetség első versenyengedélyei

A Magyar Grappling Szövetség első versenyengedélyei

Egyéb változások

Már korábban tervezett, most életbe lépő változások:

  • Megszűnik a nemek közötti súlykompenzáció. Ha leány fiúk között versenyez, már nem kap kompenzációt. A korosztályok közötti megmarad, azaz aki idősebbek között versenyez, az kap csak súlykompenzációt.
  • 10 unciás kesztyű már csak 60 kg-ig használható! 61-90 kg között 12 unciás, 92 kg-tól 14 unciás kesztyűt kell használni.

Ami nem változik

Nem változnak a nevezési díjak! Az előző évadnak megfelelő helyeken és időpontokban lesznek a Liga fordulók.

A hetedik évad fordulóinak tervezett helyszínei

A hetedik évad fordulóinak tervezett helyszínei

Hozzászólások lezárva.