Grappling Magyar Bajnokság

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

A Felnőtt korosztálynak a Gi és NoGi Grappling versenyszámokban kétlépcsős lesz a Grappling Magyar Bajnokság az új évadtól. A Master korosztálynak is a felnőttek között kell indulniuk, ha bajnoki helyezéseket szeretnének elérni. Ez azt jelenti, hogy a felnőtteknek külön magyar bajnoki döntőjük lesz, ahova kvalifikálni kell magukat. A Felnőtt alatti és a Senior korosztályoknak, valamint mindenkinek a Combat Grappling versenyszámban továbbra is változatlanul egylépcsős korosztályos Magyar Bajnokság lesz a budapesti forduló. Kesztyűs Küzdelem versenyszámban nem hirdetünk Magyar Bajnokságot.

A tervezett fordulók helyszínei a térképen

A tervezett fordulók helyszínei a térképen

A felnőtteknél a Magyar Bajnokságnak ezentúl nincs köze a nemzetközi versenyekre való kvalifikációhoz. Az év eleji budapesti Liga forduló alapján lesz meghirdetve az EB-re és VB-re történő kvalifikáció. Mivel átvesszük a nemzetközi kategóriákat, a budapesti forduló eredménye egyben a nemzetközi kvalifikációs lista is. A Juniorok és a Felnőttek között csak az a versenyző indulhat jövőre EB-n, VB-n, aki a budapesti fordulón kvalifikálta magát.

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Női Open dobogója

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Női Open dobogója

Magyar Bajnoki címet és helyezéseket az öt női (53 kg, 58 kg, 64 kg, 71 kg, 71+ kg) és a nyolc férfi (62 kg, 66 kg, 71 kg, 77 kg, 84 kg, 92 kg, 100 kg, 100+ kg) Gi Grappling és ugyanennyi NoGi Grappling súlycsoportban hirdetjük meg. Minden Liga forduló egyben kvalifikáció a Magyar Bajnoki döntőre, a fordulókon minden Haladó Női és Férfi kategóriából két fő juthat a döntőbe, azaz két kvótát osztunk ki. Open, Kezdő és Expert kategóriákból nem lehet a döntőbe bejutni. Azokban a kategóriákban rendezzük meg a döntőt, ahova legalább négyen kvalifikáltak.

Az évad tervezett fordulói

Az évad tervezett fordulói

Kvóták kiosztása:

  • Ezentúl nem csak az első négy, hanem az első nyolc helyezettet állapítjuk meg. Kvótát csak az a versenyző kaphat, aki a legjobb nyolc közé jut és még nem kvalifikált az adott versenyszámban.
  • Felnőtt Haladó Női és Férfi súlycsoportokban fordulónként két fő juthat a döntőbe, azaz két kvótát osztunk ki.
  • Az első kvóta abszolút kvóta, azaz mindenkire vonatkozik. Azok között a versenyzők között lesz kiosztva, akik még nem kvalifikálták magukat, közülük a legjobb eredményt elérő kapja meg. (Pl. ha az első és második helyezett már korábban a döntőbe került és a harmadik még nem, akkor ezt a kvótát a harmadik helyezett kapja most meg.)
  • A második kvóta régiós kvóta, ugyanígy osztjuk ki a verseny saját régiójából (pl. a hatvani versenyen az Észak-Magyarországi régióból) nevező még nem kvalifikált versenyzők között.
  • A Felnőtt Magyar Bajnoki Döntőt azokban a súlycsoportokban rendezzük meg, ahova legalább négy versenyző kvalifikált. Ha egy döntőt nem rendezünk meg, az ide kvalifikált versenyzők indulhatnak az eggyel magasabb súlycsoport döntőjében, ha vállalják a magasabb súlycsoportot.

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Férfi Open -80 kg dobogója

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Férfi Open -80 kg dobogója

Kvóták kiosztása 2:

  • Ha nincs nyolc közé jutott még nem kvalifikált saját régiós versenyző, akkor a második kvóta is abszolút kvóta lesz.
  • A határon túli forduló mindkét kvótája abszolút kvóta lesz.
  • Abban az esetben, ha korábban nem tudtunk minden kvótát kiadni (pl. a negyedik forduló után kevesebb, mint nyolc kvalifikált versenyző van), és van még nem kvalifikált versenyző a legjobb nyolcban, egy harmadik abszolút kvótát is kiosztunk.
  • A kvóták ilyen kiosztásával elérhető, hogy minden régióból lesz versenyző a döntőben (természetesen csak akkor, ha van a saját régiós versenyen nyolc közé jutott saját régiós versenyző).
  • Egy versenyszámon (pl. Gi Grappling) belül egy versenyző csak egy súlycsoportban vehet részt a döntőn. Ezért abban az esetben, ha egy versenyző egy versenyszámon belül több súlycsoportban is kvalifikál, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy melyikben kíván indulni. Megengedett, hogy egy versenyző Gi Grappling-ben és NoGi Grappling-ben is döntőbe kerüljön.

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Férfi Open 80+ kg dobogója

A 2017 évi Magyar Bajnokság NoGi Férfi Open 80+ kg dobogója

A Magyar Bajnoki döntőben a Liga fordulókhoz hasonlóan először a Gi Grappling selejtezőket, majd a NoGi Grappling selejtezőket rendezzük meg. A bronzmérkőzések és a döntők kiemelten lesznek 16 órától. Itt is előbb Gi Grappling súlycsoportokban, majd a NoGi Grappling súlycsoportokban rendezzük meg először párhuzamosan a két bronzmérkőzést, majd önállóan a döntőt.

A bajnoki öv középső plakettjének a terve

A bajnoki öv középső plakettjének a terve

A Grappling Magyar Bajnokság döntőjét 2018 szeptember 29.-én rendezzük meg Budapesten a Sportkastélyban. Az első helyezettek Grappling Magyar Bajnoki övet kapnak. A második és harmadik helyezettek kupát kapnak. Az Open-hez hasonlóan két harmadik helyet adunk ki. Az esti mérkőzésekre bejutók mindannyian kapnak oklevelet, a bronzmérkőzések vesztesei V. helyezettként állnak a dobogó mellé.

Hozzászólások lezárva.