Újdonságok a nyolcadik évadban

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

Két fős, négy fős és öt fős kategóriában is több mérkőzés lesz ezentúl

Körmérkőzés öt főig

Ez a lépésünk a más szabályrendszerekhez igazodásunk része. Két főnél két vagy három mérkőzés lesz. Ha mindkét versenyző győz az első két mérkőzésen, akkor lesz csak harmadik mérkőzés. Három főnél marad a körmérkőzés. Négy és öt főnél is körmérkőzést rendezünk 6 illetve 10 mérkőzéssel. Mindez azt eredményezi, hogy a versenyzőknek több mérkőzésük lesz.

Emelkedik a nevezési díj, de nő a kedvezmény

A nevezési díj ezentúl Kadet korosztálytól 6.000 Ft, alatta (Ifjúsági2 korosztályig) 4.000 Ft. A második nevezéstől a kedvezmény 50%-re emelkedik, azaz a nevezési díj 3.000 Ft, illetve 2.000 Ft. Így azok a versenyzők, akik két számban versenyeznek, ezentúl 8.500 Ft helyett 9.000 Ft-ot, 5.500 Ft helyett 6.000 Ft-ot fizetnek.

Változnak a rangsor pont szerzés feltételei

Változnak a rangsor pont szerzés feltételei

Egyrészről bővül a rangsorpont szerzési lehetőség

Továbbra is a haladó (általános) kategóriákban lehet kapni rangsorpontot akkor, ha a versenyző legalább két mérkőzést nyert. De mostantól az a versenyző is megkapja a rangsorpontot, aki ugyan csak egyszer győzött a kategóriájában, de olyan versenyző előtt végez, aki kapott rangsorpontot. Mivel két főnél is kétszer kell győzni, ezért ott is lehet rangsor pontot kapni. Négy és öt főnél körmérkőzés van több mérkőzéssel, így négy főnél akár a második helyezett is, öt főnél akár mindenki kaphat rangsor pontot.

Másrészről szűkül a rangsorpont szerzési lehetőség

A nyolcadik évadtól csak a verseny időpontjában a Sportolói Információs Rendszerben (SIR) a Szövetség által grappling sportágban regisztrált érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolók kaphatnak rangsorpontot. Kvalifikáció sem szerezhető, ez már az elmúlt évadban is így volt. A nyolcadik az utolsó évad, amikor versenyengedély nélkül lehet versenyezni. Jövőre a kilencedik évadtól már versenyezni sem lehet versenyengedély nélkül.

A Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem versenyszámok nyitnak a fiatalok felé

A Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem versenyszámok nyitnak a fiatalok felé

Combat Light: az ütő-rúgó versenyszámokba már az Ifjúsági1 korosztálytól lehet nevezni

Bevezetésre kerül a Combat Light, azaz a nyolcadik évadtól Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem versenyszámokba már az Ifjúsági1 korosztálytól lehet nevezni. Az Ifjúsági1,2 korosztályok védettek és könnyített szabályok szerint küzdenek és itt nincs is Kezdő-Haladó megbontás. Újdonság, hogy a Felnőttek mellett a Kadet és a Juniorok korosztályban is lesz Kezdő szekció!

A Combat Grappling is bekerül a Felnőtt Magyar Bajnoki Döntő programjába

A nyolcadik évadban a Combat Grappling versenyszámban is lehet Magyar Bajnoki kvalifikációt szerezni a Liga fordulókon. 2020 szeptemberében a Gi Grappling és a NoGi Grappling versenyszámok mellett a Combat Grappling versenyszámban is külön bajnoki döntőt szervezünk, ahol az első helyezett bajnoki övet kap!

A következő évadtól a Combat Grappling versenyszámban is lehet bajnoki övet és kupát szeerezni

A következő évadtól a Combat Grappling versenyszámban is lehet bajnoki övet és kupát szeerezni

Piros és nem piros rashguard a NoGi ruházatban

A hivatalos versenyeken a NoGi ruházatos küzdelmekben az elsőként szólított versenyző kötelezően piros rashguard-ban, a másodikként szólított nem piros rashguard-ban (olyan rashguard-ban, melyben nincs piros szín) lép pástra. A NoGi ruházatos versenyzőnek tehát egy piros és egy nem piros rashguard-ot is hoznia kell ezentúl a versenyre és a mérlegeléskor be kell mutatnia. Megszűnik a piros bokaszorító használata. A Gi ruházatban továbbra sincs megkötés, ott a piros öv a megkülönböztetés (a piros övet mi adjuk használatra).

Az elsőként pástra hívott versenyzőnek piros rashguard-ban kell küzdenie

Az elsőként pástra hívott versenyzőnek piros rashguard-ban kell küzdenie

Felhívás SIR regisztrációra és a versenyengedély megszerzésére

A most következő nyolcadik évad az utolsó, amikor még lehet versenyezni versenyengedély nélkül. Ahogy írtuk, rangsor pontot sem és kvalifikációt sem lehet szerezni, de versenyezni még lehet. Kérünk minden klubot, aki még nem tagja a Magyar Grappling Szövetségnek, hogy regisztrálja először a klubját, majd a versenyzőit annak érdekében, hogy grappling versenyengedéllyel rendelkezzen. Ennek jövő őszig meg kell történnie!

A versenyengedély nagy előnye, hogy sportbiztosítás is jár mellé! Ez a sportbiztosítás megfelel a sporttörvénynek és érvényes a grappling edzésekre és versenyekre! Azért nem megfelelő más sportágakban szerzett versenyengedély, mert az csak azon sportág edzéseire és versenyeire érvényes.

Grappling sportágban eddig regisztrált versenyzők száma:
Musashi Jitsu: 36 fő
ZR Team Kistelek 20 fő
Fox SE Dunaújváros 20 fő
Koko Fight Club 17 fő
Bocfölde SE 12 fő
Központi Budo Akadémia 12 fő
Tatami Centrum 11 fő
Bugaci Futóhonok Ifjúsági Egyesület 10 fő
Szkíta SE 9 fő
Dorogi Nehézatlétikai Club 9 fő
Zen Mushin Do 8 fő
ZR Team Farkasok 7 fő
Növényi Sportakadémia Sopron 7 fő
KyoNewaza Szövetség 6 fő
Szegedi Küzdősport Klub 6 fő
Bács-Team 5 fő

Egy évünk van a versenyengedélyek megszerzésére

Kettős igazolási és nevezési megállapodás a
Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetséggel

A Magyar Grappling Szövetség és a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség megállapodott abban, hogy kedvezményt ad azoknak a versenyzőknek, akik mindkét szakszövetségben versenyengedélyt igényelnek. Ez versenyengedélyenként 3.000 Ft, azaz míg egy szakszövetségbe 5.000 Ft a regisztráció, a kettőbe együtt 6.000 Ft.

Egy másik – szintén a versenyzőknek kedvező – megállapodás a két szakszövetség között arra vonatkozik, hogy a közös rendezésű versenyen kedvezményt kap az a versenyző, aki mind jitsu versenyszámban, mind grappling versenyszámban nevez, neki mindegyik nevezése a kedvezményes díjjal számítódik. Ez azt jelent, hogy pl. egy gyermek korosztályú versenyző, ha csak két grappling nevezése van, akkor 4.000 Ft + 2.000 Ft = 6.000 Ft-ot fizet, ha pedig egy jitsu és egy grappling nevezése van, akkor 2.000 Ft + 2.000 Ft = 4.000 Ft-ot fizet.

A két szakszövetség összehangolja a versenynaptárát és azonos nevezési díjakat alkalmaz. Ifjúsági2 / U16 korosztályig az első nevezés 4.000 Ft, a továbbiak 50% kedvezménnyel 2.000 Ft. Kadet / U18 korosztálytól pedig az első nevezés 6.000 Ft, a többi 50% kedvezménnyel 3.000 Ft.

Megállapodott a két szakszövetség a kettős igazolásról és nevezésről

Megállapodott a két szakszövetség a kettős igazolásról és nevezésről

A 2019-2020-as évad 2020 december 31.-ig tart
(hosszabb egy évnél)

A Magyar Grappling Szövetség a nemzetközi szabványokhoz és szervezetekhez, valamint az együttműködő szövetségekhez igazodásként a következő (kilencedik) évadtól áttér a naptári évad szerinti évadokra. Ezt úgy bonyolítja le, hogy a 2019-2020-as (nyolcadik) évad 2019 őszétől 2020 év végéig tart, azaz hosszabb lesz, mint egy év. A nyolcadik évadban így kettő Hatvan Bajnokságot és kettő Szeged Bajnokságot rendezünk. A rangsorpontok gyűjtése az évad végéig, 2020 decemberéig tart. A kvalifikációt viszont mindez nem érinti. Az UWW kvalifikációs versenyünk továbbra is minden évben február második hétvégéjén Budapesten lesz (ahogy eddig is) és arra a naptári évre szól. A Magyar Bajnoki Döntőre pedig továbbra is a két döntő közötti Liga fordulókon lehet kvalifikálni.

A nyolcadik évadban kettővel több Liga forduló lesz

A nyolcadik évadban kettővel több Liga forduló lesz

Doppingellenőrzés a versenyeinken

A Magyar Grappling Szövetség szakszövetségi státuszát 2019-ben az NVESZ – Nemzeti Versenysport Szövetség és az UWW – United World Wrestling (Nemzetközi Birkózó Szövetség) is elismerte és mindkét szervezet felvette tagjai közé a szövetségünket. Ennek folyományaként együttműködünk a HUNADO – Magyar Antidopping Csoporttal. Bármelyik versenyünkön tarthatnak doppingellenőrzést!

Szakszövetségünk együttműködik a Magyar Antidopping Csoporttal

Szakszövetségünk együttműködik a Magyar Antidopping Csoporttal

Hozzászólások lezárva.