Bemutatkozik a KyoNewaza Challenge

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

A Kyonewaza Challenge egy új, pénzdíjas versenyszám a Magyar Grappling Szövetség által megrendezett versenyeken, ahol a sportolók az Only Submission küzdelem versenyszabályainak keretei közt mérettethetik meg magukat. A szabályrendszer célja, hogy a versenyzőket felkészítse a legmagasabb szintű Only Submission versenyekre (ADCC, NAGA, Grappling Industries stb.). Ezeken a versenyeken több technika engedélyezett, például a heel hook is.

KyoNewaza Challenge

1. forduló

2020. március 7. szombat

Jelentkezési határidő: 2020. március 1.

Szabálykönyv (PDF)

Szabályok

Időpontok: A Kyonewaza Challenge egy évben két G4 Liga fordulón fordulón kerül megrendezésre.
Díjazás: A győztes pénzdíjazásban részesül, aminek az összege minimum 20.000 Ft. Amennyiben a kihívó nem nyeri el a pénzdíjat, úgy a pénzdíj emelkedik. A maximális pénzdíj 150.000 Ft.
A kihívó: A Kyonewaza Challenge időpontja mindig az azt megelőző MGSZ fordulón kerül bejelentésre. Ennek megfelelően a csapatok a következő forduló előtti napig jelenthetik be az általuk delegált versenyzőt, azaz a kihívót. A delegált kihívók között rangsort állítunk fel a Magyar Grappling Szövetség aktuális, éves felnőtt ranglistája alapján. A Challenge-ben való indulásra annak a kihívónak van joga, akinek a csapata a legtöbb rangsor pontot szerezte a felnőtt kategóriában. A kihívónak teljes bizonyító erejű magánokiratban kijelenti, hogy saját felelősségére vesz részt és sérülésével kapcsolatban semmilyen igényt nem támaszt/támaszthat a Magyar Grappling Szövetséggel és annak tagjaival szemben.
3 küzdelem: A kihívó egymás után 3 ellenféllel küzd meg, a küzdelmek között összesen 8 perc pihenőidőt kap, amelynek a küzdelmek közötti eloszlását ő határozza meg. A pihenőidő alatt a kihívó a tatamit nem hagyhatja el, de ihat/ehet/ápolható. A kihívó akkor győz, ha mindhárom ellenfelet legyőzte. A Szervezők igyekeznek a kihívó súlyának megfelelő ellenfeleket kiállítani.
Ruházat: A felek maguk döntik el a mérkőzés kezdetéig, hogy milyen ruházatban állnak ki küzdeni. A felek ruhaválasztásának a másik fél ruházatára nincs kihatása. A ruházatot a challenge közben változtatni nem lehet. A Ruházati kategóriák az alábbiak: Gi (nadrág, kabát, öv), NoGi (rashguard, fight short, spat, a spathez kötelező fight shortot viselni.) A ruházatok szabadon kombinálhatóak, Pl: Gi nadrág+rashguard.
Védőfelsz.: Fogvédő, fülvédő, a férfiaknak ágyékvédő, míg a nőknek mellvédő engedélyezett. Nem lehet bennük fém.
Higiénia: A küzdő felek kötelesek ápoltan, rövidre vágott körmökkel, hosszú haj esetén összefogott hajjal megjelenni a küzdelemre. A bőrön nem lehet olajos vagy zsíros anyag.
Menethossz: Egy küzdelem időtartama: 8 perc + 2 x 1,5 perc hosszabbítás
Pontozás: Nincs. A küzdelem Only Submission, azaz a mérkőzést a rendes küzdőidő során csak kopogtatással lehet megnyerni és sem az első menetben, sem a hosszabításban sincs pontozás.

Hosszabbítás

A hosszabbítás összesen 2 x 1,5 perc. A hosszabbítás során az egyik versenyző támad és a másik versenyző védekezik back control pozícióban 1,5 percig, majd szerepet cserélnek és a másik támad 1,5 percig. Ez az idő félbeszakad, ha a támadó versenyző kopogtatott vagy a védekező versenyző kiszabadult. A kihívó fél dönthet, hogy először támad vagy védekezik.

Kiszabadulás: ha a védekező fél szembefordul a támadóféllel úgy, hogy eközben a támadó fél nem kényszeríti védekezésre a védekező felet submission technikával így például: karfeszítés, kimura, háromszög, omoplata stb. (A háromszög csak akkor számít védekezésre kényszerítésnek, ha a támadó lábfeje a térdhajlatba van akasztva, azaz a háromszög össze van zárva.) Kiszabadulásnak számít az is, ha a védekező kopogtatja a támadót (pl. rákulcsol a bokára)

Back control: A támadó versenyző biztonsági öv fogással kontrollálja ellenfelét, a lábai az ellenfél combján belül helyezkednek el nem összekulcsolva. A védekező fél mindkét keze kívülről fogja a támadó fél váll felett átkulcsoló kezét. (Lásd: UWW back control újraindítási pozíció)

Győzelem a hosszabbításban: Az a versenyző győz, aki

 • 1. Kopogtatja a másikat.
 • 2. Ha mindketten kopogtattak, akkor az nyer, aki rövidebb idő alatt kopogtatott.
 • 3. Ha nincs kopogtatás akkor az nyer, aki kiszabadult a másik back controljából.
 • 4. Ha mindkét versenyző kiszabadult, akkor az nyer, aki rövidebb idő alatt szabadult ki. A kiszabadulás tényét a bíró sípszóval vagy egyéb hangjelzéssel jelzi a bírói asztal felé.
 • 5. ha egyik versenyző sem tudott sem kopogtatni sem kiszabadulni, akkor a kihívó vesztett.

Bírók

A küzdelmet egy vezetőbíró és két oldalbíró kíséri figyelemmel. A vezetőbíró feladata a szabályok betartatása, melyben a két oldalbíró segít neki. Vezetőbíró feladata hosszabbítás esetén meghatározni, hogy mikor minősül kiszabadultnak a védekező fél a back control pozícióból. Mindhárom bíró feladata a küzdő felek újraindulási pozíciójának rekonstruálása és kifogás esetén a felvételek elemzése. A vezetőbíró saját hatáskörében nem szüntetheti be a mérkőzést sérülésveszély miatt, azt kizárólag sérülés, ájulás vagy egyértelmű kopogás esetén teheti meg.

Tiltott technikák és szabálytalanságok

 • 1. Full Nelson, Crucifix, Konzervnyitó
 • 2. Chin ripping (Ha fojtás közben alkalmazzák, akkor érvényes)
 • 3. Slam / Back splash állásból (Megjegyzés: a Slam és a Back splash akkor engedélyezett, ha a végrehajtó versenyző térdelésből indítja el azt, ám ebben az esetben sem dobhat nyakra. Megjegyzés 2: Slamnek minősül, ha a versenyző úgy hajtja végre a földrevitelt, hogy mindkét lábbal elemelkedik a talajtól, miközben ellenfelét a saját csípőjénél magasabbra emeli.)
 • 4. Nyakra dobás (Spike)
 • 5. Ütések, rúgások
 • 6. Szembe, fülbe, orrba nyúlás, szájba akasztás
 • 7. Harapás, karmolás, csípés
 • 8. A haj, az orr, vagy fül húzása
 • 9. Lágyékra támadás
 • 10. Ujjak feszítése (Megjegyzés: az ujjak összefogása megengedett, amíg nem feszítik azokat.)
 • 11. Az orr és a száj befogása fojtási szándékkal
 • 12. Tiszteletlen viselkedés

Az a versenyző, aki tiltott technikát vagy szabálytalanságot alkalmaz intésben részesül, ismételt (akár másik) tiltott technika vagy szabálytalanság esetén diszkvalifikálják. Példa: a versenyző nyakra dob, amiért megintik majd a hosszabbításban ujjakat feszít, amiért diszkvalifikálják.

Passzivitás

Passzivitás az, amit a vezetőbíró annak ítél meg. A vezetőbíró először figyelmezteti a passzív felet, majd ha ez nem használ, akkor meginti őt. Ha ezt követően is passzív, akkor a bíró ismételten figyelmezteti, végül diszkvalifikálja a passzív felet. Figyelmeztetés -> Intés -> Figyelmeztetés -> Diszkvalifikáció)

Kifogás

A küzdelmet a pást két egymással ellentétes sarkában elhelyezett kamerák rögzítik. A versenyző vagy edzője minden meccsen egy alkalommal kifogással élhet, amelyet az babzsák bedobásával jelez. Kifogással lehet élni az alábbiakra hivatkozva:

 • a.) Tiltott technika / szabálytalanság
 • b). Hibás újraindítási pozíció
 • c.) Hosszabbításban a kiszabadulás idejének téves meghatározása

Kifogás elbírálása: A vezetőbíró, az oldalbírók és a bírói asztal közösen elemzik a küzdelem felvételeit, majd döntenek a kifogás jogosságáról. Ha a kifogás jogos: A vezetőbíró a módosítja az ítéletét. Ha a kifogás nem volt jogos: A kifogásoló versenyzőt semmilyen hátrány nem éri.

Hozzászólások lezárva.