A Global Grappling céljai és sajátosságai

Beküldve: | Kategória: Aktuális.

A célunk röviden megfogalmazva:

A Global Grappling széles körnek kíván versenyzési lehetőséget biztosítani egy olyan egyszerű és látványos versenyrendszerben, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülések lehetőségét.

A harcművészetek, a küzdősportok körében mindig is fontos szerepe volt a versenyzésnek. (Kivéve azokat a stílusokat, amelyek elvből elutasították a versenyt.) A korábbi időkben olyan tornák, párbajok is voltak, ahol a vesztes akár meg is halhatott. A mai civilizált világban természetesen törekedni kell sérülések minimalizálása. Ez bizony azzal jár, hogy mesterségesen korlátozzuk a versenyen végrehajtható technikákat. Olyan rendszer kell, melyben ez a korlátozás minimális.

Természetesen minden harcművészet, minden küzdősport edzésein is vannak küzdelmek. Küzdelem az edzésen azt jelenti, hogy az edzőtársainkkal küzdünk és ezeknek a küzdelmeknek csekély a tétjük, ha van egyáltalán. Az edzőtársaink a barátaink, megismertük és kiismertük őket. Szükség van ezen kívül a versenyre, mely egy rendkívül fontos tulajdonsággal bír az edzéshez képest: a döntő pillanat tétjével. A döntő pillanat tétje azt jelenti, hogy egészen a küzdelem utolsó másodpercéig történhet olyan dolog, mellyel elveszítjük a mérkőzést. (Ez edzésen is így van, de ott nincs probléma, ha kopogtunk, megdobtak stb., felállunk és kezdünk egy új küzdelmet.) A versenyen viszont kiesünk, ami bár nem tragédia, de ellentétes a felkészülésünkkel, a céljainkkal. Jelenleg a versenyzésnél jobb alkalmat nem ismerünk erre az utolsó pillanatig maximális figyelemben, készültségben tartásra, amit a döntő pillanat tétje jelent.

Amikor több évtizedes versenyeztetési és versenyszervezési tapasztalatok után megismerkedtünk a grappling-gel, akkor úgy éreztük, hogy majdnem megtaláltuk a régóta keresett rendszert, melyben ideális versenyezni. Azért csak majdnem, mert voltak a szabályok között olyanok, melyek túlbonyolítottnak, kevésbé logikusnak tűntek, illetve nagyon a NoGi Grappling oldaláról közelített, azt hangsúlyozta, megbontva az egyensúlyt a Gi és a NoGi ágak között. A Global Grappling megalkotásánál ennek az egyensúlynak a felállítása és az egyszerűsítés, a logikus felépítés voltak a fő szempontok. A létrehozott rendszer sajátosságai jól tükrözik azokat a célokat, melyek a megalkotásához vezettek.

Teljes erejű NoGi Grappling küzdelem

Teljes erejű NoGi Grappling küzdelem

A Global Grappling megcélzott sajátosságai

1. Teljes erejű küzdelmet enged. A Global Grappling küzdelemben a versenyző a menetidő alatt végig teljes nyomás, presszió alatt tartja az ellenfelet, pillanatnyi kihagyást sem engedélyez a számára.

2. Minimalizálja a sérülés lehetőségét. Annak ellenére, hogy a küzdelem során végig maximális a koncentráció és teljes erőből zajlik, nagyon ritkán történik sérülés.

3. Egyszerű. A Global Grappling szabályai egyszerűek, logikusak és könnyen érthetőek. A szabálykönyvünkben a technikai szabályok és a pontozási szabályok is egy oldalon elférnek.

4. Látványos. A szabályzatunk a nézők számára is élvezhető technikákat pontozza, preferálja. Más rendszerekhez képest például magasabb pontszámmal díjazza a tiszta dobásokat.

5. Jól követhető. A szabályok a nézők számára is könnyen érthetőek, így a küzdelem menete, a bírói döntések követhetőek. A hátralévő idő és a mérkőzés állása a kijelzőn látszik. Az a versenyző győz a szabályzat szerint is, akit a néző jobbnak lát.

6. Szervezett. A honlap és levelezőlista működtetésével folyamatos értesítést, elérhetőséget és dokumentáltságot biztosít. Az éves eseménynaptár, az előzetes nevezési rendszer üzemeltetésével és a visszamérkőzéses kategória lebonyolítással mindenki számára elérhető az igazságos versenyzési lehetőség. A folyamatos bíró- és segítő képzéssel gondoskodik az állandó magas színvonalról.

7. Hiteles. A Global Grappling alapítói, bírói, szervezői maguk is a művelői, hosszú (akár több évtizedes) szakmai és versenyszervezői tapasztalattal rendelkeznek. Folyamatosan képzik magukat és versenyeznek, a grappling kiválóságai, Világ- és Európa Bajnokok. Mind a szabályok, mind a lebonyolítás a legmagasabb szintű szakmai kontroll alatt van.

8. Korosztályos. Széles körben, a Manó korosztálytól a Senior 9 korosztályig (6 – 80 év) ad lehetőséget a versenyzésre. A technikákat fokozatosan, korosztályonként engedélyezi, a természetes tanulási folyamathoz és az életkori sajátosságokhoz igazodik.

9. Stílussemleges. Megteremti az egyensúlyt a Gi és a NoGi szakág között, ezzel azonos lehetőséget adva a birkózás, illetve a judo, ju jitsu stb. valamint a box, kick-box, thai-box illetve a karate, kempo stb. harcművészeti ágak irányából jövőknek. Lehetőséget ad a másik versenyszámokba áttérésre, átmenetre.

10. Mindenkihez eljut. A G4 Grappling Liga üzemeltetésével az ország nagy területére jut el és egy-két havonta újabb versenyt rendez. Időben, területileg és korban is széles körhöz jut el. Az összekapaszkodós gi-s és nem gi-s (Gi és NoGi Grappling) versenyszám és az ütő-rúgós gi-s és nem gi-s (Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem) versenyszám megrendezésével minden stílushoz eljut.

11. Amatőr. A jó értelemben. A résztvevők nem pénzért, nem haszonért, hanem a grappling szeretete miatt vannak benne, szervezik, bíráskodnak, edzősködnek, versenyeznek stb. A mérkőzést az nyeri meg, aki a jobb. A szakmai szempont a meghatározó, más nem.

12. Elérhető. Alacsony nevezési díjakkal igyekezünk professzionális feltételeket teremteni. Nincs haszon, nincs bér, senki nem akar pénzt kivenni, sokkal inkább munkát betenni. A cél nem a haszon, hanem lehetőséget adni minél szélesebb körnek.

Kicsik és nagyok egymás mellett az I. Global Kupán

Kicsik és nagyok egymás mellett az I. Global Kupán

Hozzászólások lezárva.