Újdonságok a G4 Liga negyedik évadában

Beküldve: | Kategória: Hírek.

Ahogy azt az első Kongresszuson már jeleztük, a negyedik évadtól teljessé válik a nyolc régiós felépítés. Kialakult a Nyugat-Dunántúli régió és mivel marad az az alapelv, hogy G4 Liga versenyt viszünk minden régióba, ezért ezentúl nyolc Liga forduló lesz.

A nyolc magyarországi régió

A nyolc magyarországi régió

A regionális szerveződés egyéb területen is erősödik, a Gyakorló Versenyek ezentúl regionálisak lesznek és a képviseletek hatáskörébe tartoznak. A nyolc régió nyolc fordulójára fog a későbbiekben a Magyar Bajnokság is alapulni (valamelyik következő évadban hirdetjük meg majd a Magyar Bajnokságot), minden fordulóban egy régiós és egy abszolút kvóta alapján áll majd össze a 16-os döntő.

A Liga fordulók tervezett ideje és helye

A Liga fordulók tervezett ideje és helye

Mint minden évadban a korosztályok természetesen most is tolódnak egy évvel, azaz az egy évvel később született versenyzők kerülnek az adott korosztályba. A korosztályok száma, évjárata egyébként nem változik. A korosztályok táblázata a 4. évadban:

Korosztályok a 4. évadban

Korosztályok a 4. évadban

Tervezett egyéb rendezvényeink

2015.10.03 TEK Budo és Küzdősport Gála (Budapest)
2015.12.12 Bírói és segítői továbbképzés (Kecskemét)
2016.01.16 Global Grappling Kongresszus 2016 (Budapest)
2016.01.23 Kesztyűs Csapatbajnokság 2016 (Kecel)
2016.04.23 Gi Grappling Csapatbajnokság 2016 (Hatvan)
2016.05.07 NoGi Grappling Csapatbajnokság 2016 (Dorog)
2016.06.18 Bírói és segítői továbbképzés (Kecskemét)

A negyedik évad fordulóinak tervezett helyszínei

A negyedik évad fordulóinak tervezett helyszínei

Tagjai lettünk a megújult Magyar Grappling és MMA Szövetségnek. A Szövetség grappling versenyeit a Global Grappling szervezi. A magyar grappling válogatott a Liga fordulókon elért eredmények alapján lesz összeállítva. A MMA versenyeken való induláshoz pedig szükséges a Kesztyűs Küzdelemben való jártasság megszerzése. Plakátjainkon és versenykiírásainkon ezentúl rajta lesz a Magyar Grappling és MMA Szövetség logója is.

A Magyar Grappling és MMA Szövetség emblémái

A Magyar Grappling és MMA Szövetség emblémái

Tovább szigorodnak a ruházati előírások. Az előző évadban a NoGi ruházat, most a Gi ruházat specifikációi lettek konkrétabban meghatározva. Gi ruházat: tiszta, nem szakadt ju jitsu edzőruha: öv, kabát és nadrág. A kabát alatt passzos póló használható. Előre nyújtott kézzel a csukló és a kabátujj vége között max. 5 cm. lehet. Ugyanígy a függőleges nadrágszár vége és a boka közötti távolság legfeljebb 5 cm lehet. A kabát ujját és a nadrág szárát nem szabad felhajtani. A piros versenyzőnek piros övet (is) kell felvennie. NoGi ruházat: tiszta, nem szakadt rövid vagy hosszú ujjú rashguard és rövid vagy hosszúszárú passzos (grappling / bjj / mma) nadrág. (A hónalj nem lehet szabadon, trikó, birkózódressz nem megfelelő viselet, és félmeztelen sem lehet küzdeni.) A piros versenyző bokájára piros bokaszorítót kell húzni.

Szigorodnak a ruházatra vonatkozó előírások

Szigorodnak a ruházatra vonatkozó előírások

A sorszámozott verseny nevekről áttérünk az évszámra. Így például a következő budapesti forduló neve nem IV. Budapest Grappling Bajnokság, hanem Budapest 2016 Grappling Bajnokság. Hagyományosan az évad első fordulóját Hatvanban rendezzük és Rohács Norbert sporttársunk emlékének szenteljük. Ez továbbra is így lesz, azzal kiegészítve, hogy az Emlékverseny minden halottunknak szól, nem lesz nevesítve. A számuk sajnos nő, tavaly Vikker Dániel, idén Csapó Ferenc sporttársunk hunyt el motorbalesetben. Az első fordulót a halottaink emlékének szenteljük. Ennek megfelelően a verseny neve Hatvan 2015 Grappling Bajnokság és Emlékverseny (Hatvan 2015 Grappling Championship and Memorial Cup).

Az első fordulón Csapó Ferenc-re (jobbról a második) is emlékezünk

Az első fordulón Csapó Ferenc-re (jobbról a második) is emlékezünk

Ami a technikai szabályokat illeti, mindössze kettő apróbb módosítás történt. Egyrészt ezentúl ismét engedélyezett a földön a térdrúgás testre (Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem versenyszámokban), másrészt az ütő-rúgó teljesítmény percenként 0-4 ponttal a Combat Grappling versenyszámban is pontozva lesz. Mivel a Combat Grappling-ben a küzdelem folyamatos (nincs megállítva percenként), külön pontozóbíró lesz az ütő-rúgó teljesítmény pontozására. A Combat Grappling hosszabbítása is egész (1 vagy 2) perc ezentúl.

Combat Grappling-ben és Kesztyűs Küzdelemben engedélyezett a földön is a térdrúgás testre

Combat Grappling-ben és Kesztyűs Küzdelemben engedélyezett a földön is a térdrúgás testre

Újdonság az is, hogy készítettünk egy szabálymagyarázó filmet, mely mind a négy versenyszámunk szabályainak a megértésében segítséget adhat.


Szabálymagyarázó filmünk

A negyedik évadtól minden Csapatbajnokságot külön napon rendezünk meg (lásd fentebb a tervezett időpontokat). Ezentúl Kesztyűs Küzdelem Csapatbajnokságot is rendezünk a Gi Grappling és a NoGi Grappling Csapatbajnokságok mellett. Az eddigiektől eltérően a Csapatbajnokságon is személyenként egyszer, az első pástra lépés előtt lesz mérlegelés. Továbbra is lehet Gi nélkül is mérlegelni és nincs súlykompenzáció. Azért, hogy több esélyt adjunk a Női Csapatbajnokságoknak, ezentúl a Női Csapatbajnokságokban három súlycsoport van, azaz a nőknél nem öt, hanem csak három egyéni mérkőzésből áll a Csapatpárbaj.

Pillanatkép a NoGi Felnőtt Csapatbajnokságról

Pillanatkép a NoGi Felnőtt Csapatbajnokságról

A nevezési díjakat az előző évad közben (a Kongresszust követően, az ott elhangzott kérésnek eleget téve) csökkentettük, a második nevezéstől 1.000 Ft kedvezmény jár. Ez a kedvezmény most 1.500 Ft-ra nő. Így, habár a Junior korosztálytól kezdve az első nevezési díj 500 Ft-tal emelkedik, két nevezésnél még mindig olcsóbb, mint tavaly az évad elején. A fiatalok nevezése pedig tovább csökken, nekik egy éve 6.000 Ft volt két nevezés, most csak 4.500 Ft. Felnőtteknek egy éve 8.000 Ft volt két nevezés, most 7.500 Ft. Táblázatban ez így néz ki:

Nevezési díjak

Nevezési díjak

Meggyőződésünk, hogy a Global Grappling versenyrendszere kialakult és megfelelő, így már a korábbiakhoz hasonló lényeges változás nem várható. A kihívásokhoz való igazodás, a finomhangolás azonban apróbb módosításokat mindig szükségessé tesz. Azokat a szigorításokat (lásd most a ruházat esetében) is meg kell tennünk, melyek szükségesek egy professzionális rendszerré váláshoz. Ezeket azonban a tömegbázis bővülésének, a grappling oktatási és versenyzési kultúra növekedésének függvényében tudjuk bevezetni. (pl. a Rashguard kötelezővé tétele csak azután képzelhető el, ha már sok boltban kapható, mindenki számára elérhető.) A mostani újdonságok pontosan ezt a hozzáállásunkat tükrözik.

Brace Yourselves Autumn is Coming

Brace Yourselves Autumn is Coming

Kapcsolódó bejegyzések:

Összefoglaló a G4 Liga harmadik évadáról

Összefoglaló a G4 Liga második évadáról

Indul a G4 Liga harmadik évada

Indul a G4 Liga második évada

Elindult a G4 Liga

Hozzászólások lezárva.