2016 évi Grappling Magyar Bajnokság – beszámoló

Beküldve: | Kategória: Hírek.

Ez volt az első Magyar Bajnokság, amelyet a Global Grappling rendezett meg. Ezt az tette lehetővé, hogy 2015-ben megegyeztünk a Birkózó Szövetséggel, melyhez a grappling sportág be van sorolva. Ezzel a megegyezéssel egységessé vált a magyar grappling és a Global Grapplimg beépült a sport állami rendszerébe. Ez egyébként nem csak a Magyar Bajnokság, hanem a Grappling Diákolimpia megrendezését is lehetővé teszi, mely a kecskeméti fordulón kerül megrendezésre.

Először szólt a Himnusz Global Grappling versenyen

Először szólt a Himnusz Global Grappling versenyen

A 2016 évi Grappling Magyar Bajnokság kiírása

A Magyar Bajnokság ténye, a bajnoki címek elérésének a lehetősége megnövelte az érdeklődést a verseny iránt. Ehhez járult még az is, hogy a Magyar Bajnokság egyben kvalifikációs verseny volt az UWW (United World Wrestling – Nemzetközi Birkózó Szövetség, korábban FILA) Európa Bajnokságára és Világbajnokságára. A Magyar Bajnokságra ennek köszönhetően 410 fő 750 nevezést adott le. Ez minden korábbi várakozásunkat felülmúlta. A versenyt hat tatamin bonyolítottuk le, ahol összesen 772 mérkőzés volt.

A Magyar Bajnokságot hat páston rendeztük meg

A Magyar Bajnokságot hat páston rendeztük meg

Reálisan 500-550 nevezésre lehetett számítani. Ennek megfelelően terveztük be a Sportkastélyt és a versenynapot. Ahogy a tavalyi évben már a verseny kezdete előtt látszott, hogy azonnal kinőttük a Pestlőrinci Sportcsarnokot (ezért jöttünk át a Sportkastélyba), most is látszott, hogy ha a Sportkastély nem is kicsi, de az egy nap az mindenképpen kevés a versenyre. Hosszú nap elé néztünk és ez be is következett, este 10 órakor értek véget az utolsó mérkőzések. Jövőre kétnapos lesz a verseny itt a Sportkastélyban, időpontja 2017 március 11-12. Gi nap: szombat, Nogi nap: vasárnap.

A budapesti versenyünk nevezéseinek alakulása

A budapesti versenyünk nevezéseinek alakulása

Szeretnénk köszönetet mondani a Global Grappling Közösségünknek a türelemért, a sportszerű viselkedésért, köszönjük az induló kluboknak a nevezéseket, a színvonalas felkészítést. A rendező gárda, a képviseleteink csúcsra voltak járatva, maximálisan teljesítettek. Külön köszönet Nagy Róbert, Vancsik Nándor, Tóth Tamás, Kovács Gábor, Berkes László képviseletvezetőknek, illetve a Magyar Bajnokság bíróinak Merkert Zoltán, Fekete Sándor, Lakatos Sándor, Szűcs Kristóf, dr. Boromisza Péter, Herle Zsolt, Greksa Zoltán, Lisztes Károly, Izsák Bálint, Fonyó András, Kovács Gábor, Vancsik Nándor bíróknak!

Gi Grappling Küzdelem a Magyar Bajnokságon

Gi Grappling Küzdelem a Magyar Bajnokságon

Az induló klubok száma szintén csúcsot döntött, az egyéni nevezésekkel összesen 63 klub adott le nevezést. Új klubok: Jászberényi Birkózó Klub, Paksi Box Club, Székesfehérvári Kempo SE, Vita Gym, Csepeli Pitbullok SE, GBH – Szekeres Ákos Team, Kinizsi TTK, BSK CrossFight, Rátóczi MMA Team, Csepeli Birkózó Club, Israel Luta Livre. Szerettel köszöntjük őket a Global Grappling versenyrendszerében!

A 2016 évi Grappling Magyar Bajnokság nevezései

A kopogás pillanata

A kopogás pillanata

A versenyen indult klubok:
1. Bugac-Kkfházi Judo – Jiu-Jitsu Klub
2. Carlson Gracie Team Hungary
3. Gracie Barra Hungary
4. Egyéni nevezés
5. Fekete Mamba Harcművészeti Iskola
6. Ribeiro Jiu-Jitsu Slovakia
7. Növényi Sportakadémia
8. Budapest Top Team
9. Tatami Centrum
10. WBJ Jiu Jitsu
11. Küzdősport Szakosztály Bocfölde
12. Jászberényi Birkózó Klub
13. Paksi Box Club
14. Carlson Gracie 302 Team
15. Wrestling Team MMA
16. Gracie Barra Kalocsa
17. 3K Egyesület – Gracie Barra BJJ
18. Immortals Szentes
19. Székesfehérvári Kempo SE
20. Növényi Sportakadémia Sopron
21. BJJ Slovakia
22. Vita Gym
23. Csepeli Pitbullok SE
24. VRSE Ju Jitsu Szakosztály
25. Miskolci Ju Jitsu Egyesület
26. Weapon Group SC
27. Bősi MMA és BJJ
28. GB BEAC
29. Muszasi Isaszeg
30. Militans MMA
31. Szegedi Küzdősport Klub
32. Mátra Kempo SE
33. East Warriors MMA GYM
34. Gracie Barra BITE Dél-Pest
35. Mezőcsáti Harcosok Klubja
36. GBH – Szekeres Ákos Team
37. Carlson Gracie Bloodline Team
38. Gracie Barra PIT
39. Marcali VSZSE
40. Kinizsi TTK
41. Baranya Kempo HSE
42. Predator’s MMA Figh Team
43. Gracie Barra Farkasok
44. Ronin HSE Győri Borzok
45. Győri Koko Gym MMA
46. Dorogi Nehézatlétikai Club
47. Idei Fight Team
48. Révész Ju-Jitsu SE
49. Zen Mushin Do
50. Ronin HSE GB Pápa
51. Központi Budo Akadémia
52. Cutler Fight Team
53. Grizzly Grappling Bocsok
54. BJJ Pécs
55. Aranyszarvas KHSE
56. Koko Fight Club
57. Hikari Aikido Egyesület
58. BSK CrossFight
59. Rátóczi MMA Team
60. Bács-Team
61. Kőbánya Sport Club
62. Csepeli Birkózó Club
63. Israel Luta Livre

A Magyar Bajnokságon elindult Szűcs Kristóf Világbajnok is

A Magyar Bajnokságon elindult Szűcs Kristóf Világbajnok is

Nem csak a nevezések, a kategóriák száma is csúcsot döntött: 175 kategóriában rendeztük meg a Magyar Bajnokságot. Ugyanakkor az egyes kategóriába nevezők száma is magas volt. Most először fordult elő, hogy ugyanabban a súlycsoportban a kezdő és a haladó kategóriába nevezők száma is meghaladta a tízet. Ugyancsak először kellett gyermek kategóriákban bemérkőzni 8 közé. A leginkább meggyőző azonban a 14 fős Női Open volt. Semmi nem indokolhatja tehát ezentúl, hogy a nők kevesebb különdíjat kapjanak, mint a férfiak, így már a következő fordulóban is a Női Open különdíja 100 Euro lesz.

NoGi Grappling küzdelem

NoGi Grappling küzdelem

Állandó támogatóink, az ABURA és a Shogun Fight Shop természetesen itt volt és különdíjat ajánlott fel az Open győzteseinek. Köszönjük! Különleges pillanata volt a Magyar Bajnokságnak, amikor Szőts Gábor a szervezete nevében kék övet adományozott Növényi Norbertnek, ehhez párosult Shogun Fight Shoptól kapott BJJ Gi. Gratulálunk!

Növényi Norbert BJJ kék övet kapott

Növényi Norbert BJJ kék övet kapott

Az Opent a Magyar Bajnokságon Gi Grapplingben rendeztük meg. A magas létszámú Női Opent Szmolka Nikoletta (BJJ Pécs) nyerte, második Perjés Dóra (Carlson Gracie Team Hungary) lett, harmadikok Meksz Alexa (Ronin HSE GB Pápa) és Lajcsák Brigitta (Vita Gym) lettek. Gratulálunk! A Férfi -80 kg Open helyezettjei: első Szűcs András (Tatami Centrum), második Lakatos Sándor (Tatami Centrum), harmadikok Vida György (Gracie Barra Hungary) és Hoang Than Long Norbert (Gracie Barra Hungary) lettek. A Férfi 80+ kg Open helyezettjei: első Keszler Dávid (Gracie Barra Hungary), második Szűcs Kristóf (Tatami Centrum), harmadikok Péntek Zoltán (Dorogi Nehézatlétikai Club) és Benedek Barnabás (Koko Fight Club) lettek. Gratulálunk!

A Női Open dobogója

A Női Open dobogója

A 2016 évi Grappling Magyar Bajnokság végeredménye

Különleges eredményt ért el Sárkány Balázs. Négy kategóriában indult. mind a négyet megnyerte, ráadásul rangsor pontot is kapott mindegyikért! Nem véletlenül kapott különdíjat. Az International Jiu Jitsu Alliance által felajánlott, a Legeredményesebb gyermek különdíjat Sárkány Balázs (Tatami Centrum) kapta, a Legeredményesebb Női Versenyző Soltész Alexandra (Miskolci Ju Jitsu Egyesület) lett, a Legeredményeseb Férfi versenyző pedig Benkő László (Bács-Team) lett. Gratulálunk!

Kesztyűs Küzdelem

Kesztyűs Küzdelem

Az eddigi versenyeink közül a main osztottuk ki a legtöbb rangsor pontot. A Magyar Bajnokságon a rengsor pontok alapján a klubok közötti sorrend: Tatami Centrum 144 pont, Miskolci Ju Jitsu Egyesület 80 pont, Bács-Team 46 pont, Carlson Gracie Team Hungary 41.5 pont, BJJ Pécs 37 pont, Gracie Barra Hungary 36 pont. Gratulálunk! A G4 Liga 2015-2016-os évadában első négy forduló összesített eredménye alapján a klubok sorrendje: Tatami Centrum 339 pont, Bács-Team 176,5 pont, Miskolci Ju Jitsu Egyesület 160 pont, Küzdősport Szako. Bocfölde 72 pont, Szegedi Küzdősport Klub 63 pont, BJJ Pécs 50 pont.

UWW Felnőtt kvalifikációs lista

UWW Kadet, Junior és Veterán kvalifikációs lista

Örömteli volt látni a sok gyermek versenyzőt

Örömteli volt látni a sok gyermek versenyzőt

Az első általunk rendezett Magyar Bajnokság tehát igazán nagy durranás volt, megmutatta a magyar grappling erejét és tömegbázisát. Nagyon meggyőző volt látni, ahogy hat tatamin közel 12 órán keresztül folyamatosan jöttek fel a versenyzők és csak küzdöttek és küzdöttek keményen. A G4 Liga következő fordulója 2016 március 12-én lesz Debrecenben. Mindenkit szeretettel várunk!

A Debrecen 2016 Grappling Bajnokság plakátja

A Debrecen 2016 Grappling Bajnokság plakátja

Hozzászólások lezárva.