Versenyszámunk a Kesztyűs Küzdelem

Beküldve: | Kategória: Versenyrendszer.

A Kesztyűs Küzdelem hivatalos versenyszám lesz a Global Grappling harmadik évadától 2014 őszétől. A második évadban a Gyakorló Versenyeken már felkészülünk, így ott már rendezünk Kesztyűs Küzdelem versenyszámban is mérkőzéseket.

Kesztyűs Küzdelem - Merkert Zoltán bírónk eredményt hirdet

Kesztyűs Küzdelem – Merkert Zoltán bírónk eredményt hirdet

Az már az első évadban is látszott, hogy a Combat Grappling mellé kell egy kesztyűs szám is, annak nagyobb lenne a létszáma. Kissé kakukktojás, ugyanis kesztyűben mégsem lehet ugyanúgy grappling-ezni, mint nélküle. Leszűkül a repertoár, de meg lehet csinálni kesztyűben a dobásokat és a leszorításokat és fel lehet venni a pozíciókat, grappling pontokat lehet tehát kapni, sőt kopogtatni is lehet. A Gyakorló Versenyeken mindegyikre volt példa.

Kesztyűs Küzdelem - a figyelem középpontjában

Kesztyűs Küzdelem – a figyelem középpontjában

A Kesztyűs Küzdelemben a küzdelem 10 unciás kesztyűben zajlik, lehetséges a fejre ütés. Fejvédő nincs, ezért csak 16 éves kortól (Junior korosztálytól) engedélyezzük. A kötelező védőfelszerelés ugyanaz, mint a Combat Grappling-ben: fogvédő, altestvédő, lábszár és lábfejvédő (akár egyben is) A mérkőzést 1 percenként megállítjuk és akkor 0-4 pont között értékeljük az elmúlt percben nyújtott ütő-rúgó teljesítményt. A grappling része változatlan, a földrevitelért, pozícióért és leszorításért ugyanúgy jár a pont, mint a többi versenyszámban.

Kesztyűs Küzdelem - csatt

Kesztyűs Küzdelem – csatt

A Ju Jitsu versenyeken közel két évtizeden át rendeztük a Randori versenyszámot, melynek első menete volt ilyen, ráadásul abban minden korosztály indulhatott. Komoly különbség viszont, hogy ott volt fejvédő. Nem is mentek le a földre. Abban az esetben, ha földharc (is) van, a fejvédő nem használható, ugyanis állandóan leszednék egymás fejéről. Ezért nincs fejvédő, ezért csak a Junior korosztálytól van Kesztyűs Küzdelem.

Grappling kesztyűben

Grappling kesztyűben

Kesztyűs Küzdelem szabályok

1. A Global Grappling általános szabályai érvényesek a Kesztyűs Küzdelemre is (lebonyolítás, korosztályok, súlycsoportok stb).

2. A Combat Grappling-hez hasonlóan 16 éves kortól lesz bevezetve, tehát a Junior, Felnőtt és a Senior korosztályokban.

3. A menetidő: Junior és minden Senior korosztályban: 2 perc + 1 perc hosszabbítás , Felnőtt korosztályban és Open esetén: 3 perc + 1 perc hosszabbítás.

4. A ruházat Gi-s és NoGi-s is lehet.

5. A Kesztyűs Küzdelem 10 unciás kesztyűben zajlik.

Indul a Kesztyűs Küzdelem - lehet Gi és NoGi ruházat is

Indul a Kesztyűs Küzdelem – lehet Gi és NoGi ruházat is

6. A Kesztyűs Küzdelem versenyszámban a fejet is lehet ütni! A fejen a célterület a fül előtti rész a homlokot is beleértve. A fejtetőt, a fület és a fül mögé nem lehet ütni! Tilos a kalapácsütés!

7. A védőfelszerelés ugyanaz, mint a Combat Grappling-ben: kötelező a fogvédő, altestvédő, lábfej- és sípcsontvédő (akár egyben), nőknek még a mellvédő is.

8. Az ütő-rúgó technikák a Kesztyűs Küzdelemben pontozva lesznek. A vezetőbíró minden perc végén megállítja a mérkőzést és 0-4 ponttal pontozza külön-külön mindkét versenyző elmúlt percben nyújtott ütő-rúgó teljesítményét. Az értékelés után a küzdelem állásban folytatódik.

9. Az ütésekre és rúgásokra vonatkozó egyéb szabályok megegyeznek a Combat Grappling szabályaival. A fejet és a nyakat rúgni csak állásban, szemből köríves rúgással szabad.

10. A grappling technikák és az intés pontozása a többi versenyszámmal megegyezően történik.

Németh Krisztián Kesztyűs Küzdelem mérkőzést vezet

Németh Krisztián Kesztyűs Küzdelem mérkőzést vezet

Hozzászólások lezárva.