Versenyszámunk a Gi és NoGi Grappling

Beküldve: | Kategória: Versenyrendszer.

A grappling szó összekapaszkodós küzdelmet jelent. Két irányból fejlődött, a birkózás és a ju jitsu (vagy a judo, brazil jiu jitsu – a lényeg ugyanaz, hiszen e kettő irányzat is a ju jitsu-ból jött) irányából.

Gi Grappling

Gi Grappling

Ennek megfelelően két fő versenyszáma van, a NoGi Grappling és a Gi Grappling. A Gi a ju jitsu edzőruhát jelenti (kabát, öv, nadrág). A Gi Grappling versenyszámban Gi-ben vannak a versenyzők és a ruházatot is használhatják a küzdelem során. Ebből kiindulva nevezték el a másikat NoGi Grappling versenyszámnak, itt passzos ruházatban vannak a versenyzők és nem lehet használni a küzdelemben a ruházatot. A küzdelem pusztakezes, kesztyű és bandázs nem használható. Cipő sem hordható, a tatamira mezítláb kell fellépni.

NoGi Grappling

NoGi Grappling

Magyarországon a 2000-es évek közepétől indult fejlődésnek a Grappling, ahogy a brazil jiu jitsu is egyre inkább elterjedt, így mind többen és többen tanulták meg a földharc technikáit. Azóta folyamatosan bővül a versenyzők köre. Van ugyanis a Grappling-nek néhány különleges tulajdonsága, mely más rendszereknek nincs meg. A Grappling nem harcművészet, hanem egy szabályrendszer. Szabályozott körülmények közé tereli a küzdelmet és ott használhatók a ju jitsu és a birkózás technikái. E szabályrendszer különlegessége abban rejlik, hogy teljes erejű küzdelmet enged meg, miközben a sérülés lehetőségét minimalizálja. A Gi és NoGi Grappling versenyszámokban tilos az ütés és a rúgás (a Combat Grappling-ben engedélyezett), viszont nagyon nagy a technikai repertoár, amelyet lehet használni.

Fiatalok Gi Grappling küzdelme

Fiatalok Gi Grappling küzdelme

A Global Grappling korosztályos, a legkisebbektől az idősekig, mindenkinek ad lehetőséget a versenyzésre. Amatőr a fogalom jó értelmében. Elérhető nevezési díjakkal széles tömegbázison színvonalas versenyeket szervez. Szabályzata egyszerű, jól megérhető és díjazza az akciódús és látványos küzdelmet. A küzdelem jól követhető, a kijelzőn mindig látszik a hátralévő idő és az állás, ki az aki vezet. Mindez hozzájárul a Global Grappling népszerűségének a növekedéséhez.

Global Grappling szabálykönyv (PDF)

Senior korosztály küzdelme

Senior korosztály küzdelme

Hozzászólások lezárva.