Célunk

Beküldve: | Kategória: Versenyrendszer.

A célunk röviden megfogalmazva:

A Global Grappling széles körnek kíván magas szintű versenyzési lehetőséget biztosítani egy olyan egyszerű és látványos rendszerben, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülések lehetőségét.

Teljes erejű NoGi Grappling küzdelem

Teljes erejű NoGi Grappling küzdelem

A Global Grappling megcélzott sajátosságai

1. Teljes erejű küzdelmet enged. A Global Grappling küzdelemben a versenyző a menetidő alatt végig teljes nyomás, presszió alatt tartja az ellenfelet, pillanatnyi kihagyást sem engedélyez a számára. A mérkőzés valós terhelést jelent a versenyzőknek, csak azok tudnak érvényesülni, akik célzottan a szabályok ismeretében, azok tudatos alkalmazásával készülnek fel.

2. Minimalizálja a sérülés lehetőségét. Annak ellenére, hogy a mérkőzés során végig maximális a koncentráció és a küzdelem teljes erőből zajlik, nagyon ritkán történik sérülés. A Global Grappling szabályainak kialakításánál és a bírói előírások kidolgozásánál a fő szempont a sérülések elkerülése, megelőzése volt.

3. Egyszerű. A Global Grappling szabályai egyszerűek, logikusak és könnyen érthetőek. A szabálykönyvünkben a technikai szabályok és a pontozási szabályok is néhány szakaszban összefoglalhatók. A nézők, a laikusok is könnyen megértik, átlátják. Célunk, hogy elkerüljük az elbonyolítás csapdáját, melybe sajnos több népszerű küzdősport is beleesett.

4. Látványos. A szabályzatunk a nézők számára is élvezhető technikákat pontozza, preferálja. Pl. más rendszerekhez képest magasabb pontszámot ad a tiszta dobásokért. A Rövidítés és a Leszorítás alkalmazásával korlátozza a földön töltött passzív időt, rendszeresen felállítva a versenyzőket. Az ütő-rúgó számok szabályai is csak a feltétlenül szükséges mértékben korlátozzák a küzdelmet.

5. Jól követhető. A szabályok a nézők számára is könnyen érthetőek, így a küzdelem menete, a bírói döntések követhetőek. A hátralévő idő és a mérkőzés állása a kijelzőn látszik. Az a versenyző győz a szabályzat szerint is, akit a néző jobbnak lát. A második kijelző alkalmazásával pedig a nézők, versenyzők is jól láthatják, ki mikor következik.

6. Szervezett. A honlap, a levelezőlista működtetésével folyamatos értesítést, elérhetőséget és ellenőrizhető, visszanézhető dokumentáltságot biztosít. Az eseménynaptár, az előzetes nevezési rendszer üzemeltetésével, a visszamérkőzéses lebonyolítással mindenki számára elérhető az igazságos versenyzési lehetőség. A folyamatos képzéssel gondoskodik az állandó magas színvonalról.

7. Hiteles. A Global Grappling szervezői maguk is a ju jitsu, a grappling művelői. Több évtizedes szakmai és versenyszervezői tapasztalattal rendelkeznek. Megtartják a dojo- és vizsgaküzdelmi hagyományokat, de folyamatosan képzik is magukat és versenyeznek, a grappling kiválóságai, Világ- és Európa Bajnokok. Mind a szabályok kialakítása, mind a lebonyolítás módja a legmagasabb szintű szakmai kontroll alatt van.

8. Korosztályos. Széles körben, a Manó korosztálytól a Senior 9 korosztályig (6 – 80 év) ad lehetőséget a versenyzésre. A technikákat fokozatosan, korosztályonként engedélyezi, a természetes tanulási folyamathoz és az életkori sajátosságokhoz igazodik. A menetidő szintén a terhelhetőséggel együtt nő, majd csökken az életkor előre haladtával.

9. Stílussemleges. Megteremti az egyensúlyt a Gi és a NoGi, az összekapaszkodós és az ütő-rúgó szakágak között, ezzel azonos lehetőséget adva a birkózás, illetve a judo, ju jitsu stb. valamint a box, kick-box, thai-box illetve a karate, kempo stb. harcművészeti ágak irányából jövőknek. Lehetőséget ad a másik versenyszámokba áttérésre, átmenetre.

10. Mindenkihez eljut. A G4 Grappling Liga üzemeltetésével az ország nagy területére jut el és egy-két havonta újabb versenyt rendez. Időben, területileg és korban is széles körhöz jut el. A gi-s és nem gi-s összekapaszkodós (Gi és NoGi Grappling) versenyszám és a gi-s és nem gi-s ütő-rúgós (Combat Grappling és Kesztyűs Küzdelem) versenyszám megrendezésével minden stílusnak lehetőséget ad.

11. Amatőr. A jó értelemben. A résztvevők nem pénzért, nem haszonért, hanem a grappling szeretete miatt vannak benne, szervezik, bíráskodnak, edzősködnek, versenyeznek stb. A mérkőzést az a versenyző nyeri meg, aki a grappling-ben a jobb. Csak a szakmai szempont a meghatározó, más nem. Nincsenek olyan egyéni (anyagi, presztízs, hatalmi stb.) érdekek, melyek ezt felülírnák.

12. Elérhető. A Global Grappling-ben viszonylag alacsony nevezési díjakkal igyekezünk magas szintű, professzionális feltételeket teremteni. Nincs haszon, nincs bér, senki nem akar pénzt kivenni, sokkal inkább munkát, tudást betenni. A cél nem a haszon, hanem lehetőséget adni minél szélesebb körnek a magas színvonalú versenyzésre.

13. Fejlődőképes. Bár a technikai szabályok nem nagyon változnak, a rendezés módja, a pástok száma, a korosztályok és súlycsoportok az igényekhez, a fejlődéshez igazodnak. A kor- és súlycsoportok bővítése, az újabb és újabb pástok bevezetése, a kezdő kategória (B Liga), a két kijelzős lebonyolítás, a folyamatos díjátadás stb. bevezetése mind-mind jó példa a fejlesztésre, a rugalmasságra.

+1. Közösség építő. A legfontosabb célunk, mindegyik előző ezt szolgálja. Egy olyan Közösség építése, mely értékeli a lehetőséget, a sportszerű küzdelmet. Önkéntes korlátokat, normákat állít fel és kiveti magából az oda nem illő viselkedést. Rangot jelent e Közösség tagja lenni, ezt építeni, büszkék vagyunk, hogy ide tartozunk! E Közösség folyamatosan bővül, de normáit, alapelveit szilárdan tartja.

Kicsik és nagyok egymás mellett az I. Global Kupán

Kicsik és nagyok egymás mellett az I. Global Kupán

Célunk továbbá, hogy példát állítsunk a versenyrendezéshez, a Közösségünk tagjai hozzászokjanak, szabványként tekintsenek rá.

Hozzászólások lezárva.